Beste plek voor nieuw zwembad ligt aan Tussendiepen naast Philips,
volgens het college van b. en w.
Beste plek voor nieuw zwembad ligt aan Tussendiepen naast Philips, volgens het college van b. en w. Foto: Actief Media

"Tussendiepen nieuwe locatie zwembad"

DRACHTEN - Het al jaren braakliggende terrein tussen Tussendiepen en de Loswal is het meest geschikt voor het nieuwe zwembad van Drachten. Dat concludeert het nieuwe (zaken-)college van b. en w. van Smallingerland. De gemeenteraad besluit hier vermoedelijk op 22 september over.

Aanvankelijk lag de keuze voor tussen drie terreinen: aan de Sportlaan, de Noorderhogeweg en Tussendiepen. De Tussendiepen scoort volgens adviesbureaus 'Palmhout Urban Landscapes' en 'Roosemalen & Savelkoul managementadviseurs ruimtelijke ontwikkeling' het beste, omdat een topsportzwembad op die locatie kan dienen als vliegwiel voor verdere ontwikkeling.

"De forse investeringen (34 miljoen euro) zullen bijdragen aan de gebiedsvernieuwing en de ontwikkeling van een levendige, aantrekkelijke en dynamische omgeving", aldus b. en w.

De locatie Noorderhogeweg viel als eerste af (onder andere te ver van het centrum af). Het voordeel van de Sportlaan als locatie zou zijn dat de sportfuncties hier dan geconcentreerd worden. Dit kan leiden tot versterking van de sportlocatie. Maar de kansen op doorontwikkeling worden aan de Tussendiepen groter geacht. Gedacht wordt aan activiteiten in en rond de Sluisfabriek naast het nu nog braakliggende terrein, eigendom van 'buurman' Philips.

Het nieuwe zwembad moet net als de huidige De Welle een topsport-wedstrijdbad van 50 meter lengte worden, maar ook voorzien zijn van recreatiebad, doelgroepenbad en waterspeelplaats. De nieuwbouwkosten worden geraamd op ongeveer 34 miljoen euro. De gemeenteraad bekeek vrijdag de drie overgebleven locaties, dus ook Tussendiepen.