De rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Wâlterswâld.
De rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Wâlterswâld. Foto: Actief Media

Zeven positief corona-getesten in Dantumadiel

WALTERSWALD - Het aantal positief op Covid-19 geteste inwoners van Dantumadiel bedroeg zeven in week 34. Dat meldt woordvoerder Marcel de Jong van de GGD Fryslân. "Een deel van die zeven heeft ook een relatie met de 'cluster Dokkum", vertelt hij.

Er is wellicht ook een relatie met het opvallend hoge aantal coronavirusdeeltjes dat half augustus is gemeten in het rioolwater van de zuiveringsinstallatie (rwzi) aan bij Wâlterswâld. Op de RWZI bij Damwâld wordt het afvalwater van circa 24.000 inwoners geloosd, meldt Wetterskip Fryslân. Dit rioolwater komt uit negen dorpen: Rinsumageast, Broeksterwâld, Damwâld, Wâlterswâld, Westergeest, Kollumerzwaag, Feanwâlden, Twijzelerheide en De Westereen. Dokkum loost hier niet op, want heeft z'n "eigen" rioolwaterzuivering (rwzi), ook eigendom van Wetterskip Fryslân. Daarvan zijn de aantallen coronavirusdeeltjes nog niet bekend.

Rioolmeetpunten kunnen dienen als waarschuwing

"We meten op steeds meer rioolwaterpunten. We durven over 'Damwoude' nog geen conclusies te trekken", zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel.

"We bekijken eerst wat hier de trend wordt - hoger, lager of gelijkblijvend - voor we aan conclusies toe zijn." Hij vermeldt dat het aantal rwzi's waar op coronadeeltjes wordt gemeten, gestaag oploopt. "Dat zijn er nu ongeveer tachtig. We hopen in de loop van september op ongeveer driehonderd meetpunten uit te komen." De uitzonderlijke resultaten van 'Damwoude' kunnen dienen als waarschuwingssignaal, stellen zowel het RIVM als GGD-woordvoerder Marcel de Jong. "Hawwe jo klachten dy't wize yn de rjochting fan it Covid-19-firus? Lit jo teste!" onderstreept De Jong nog maar eens.

Standbouw demonstreert


DE FALOM / FEANWALDEN / DEN HAAG - Dinsdag 25 augustus gaat de standbouw-branche naar het Malieveld in Den Haag om te pleiten voor behoud van de werkgelegenheid in deze sector.

De branche ligt sinds de uitbraak van het coronavirus in maart vrijwel geheel stil. Het gaat om circa 51.000 banen, aldus Yke Wijbenga van Wijbenga Stand- en Tentoonstellingsbouw in De Falom en
Feanwâlden. Dit bedrijf met tien vaste krachten en vijf oproepkrachten ('zzp-ers') ligt geheel stil, vertelt Yke Wijbenga.

"In part fan it personiel is útliend oan de bou. Guon meiwurkers hawwe ek in ferline yn de bou. Mar se keazen foar de stand- en tentoanstellingsbou, omdat sy dit leuker wurk fine. Foarearst is dit wurk fan 'e baan en nimmen wit, wannear't der wer foarútsicht is op wurk yn ús sektor!"

De standbouwers kregen wel financiële steun via de NOW-regeling, maar of die verlengd wordt, is nog onzeker.