Fokje Pol schildert graag dieren, zoals deze Blonde d'Aquitaine.
Fokje Pol schildert graag dieren, zoals deze Blonde d'Aquitaine. Foto: Actief Media

'Rondje Kunstzinnig' op 12 en 13 september

BUITENPOST - 'Rondje Kunstzinnig' in Achtkarspelen gaat in het weekeinde van 12 en 13 september door, ondanks het coronavirus. Wel dient op de elf locaties op de route rekening te worden gehouden met 1,5 meter onderlinge afstand. Zondagmiddag kregen de deelnemende kunstenaars in Paviljoen MeM in Buitenpost instructies.

Bovenal presenteerden ze aan elkaar iets van hun werk en vertelden elkaar daarover. Daarbij viel vooral op dat de kunstenaars zeer uiteenlopende technieken gebruiken, maar wel vaak geïnspireerd worden door de natuur en veelal ook werken met natuurlijke materialen.

"Dit was de eerste keer dat we dit zo gedaan hebben", zeggen Mascha de Lange en Uilwie Hoekstra. Dit gebeurde in paviljoen MeM in buurtschap Egypte bij Buitenpost. Daar zaten de kunstenaars keurig op één tot anderhalve meter afstand van elkaar.

Voorzitter Hetty Combs van Stichting Keunstkrite Twizel in haar inleiding: "Het thema is dit jaar 'Bespiegelingen'. Dat was al bedacht voor het coronavirus toesloeg. Maar het bleek een zeer actueel thema te zijn, want de situatie geeft wel aanleiding tot bespiegelingen. Het is de tiende keer dat onze stichting dit organiseert. Daarvoor deed de gemeente Achtkarspelen dit. Alles bij elkaar is bestaat het Rondje Kunstzinnig ruim twintig jaar."

Wel galeries, geen kerken

Vanwege corona doen de semi-openbare gebouwen als kerken dit jaar niet mee. "Daar hebben we bewust voor gekozen", vertelt Uilwie Hoekstra. "Dan hoeven we de betreffende beheerders er ook niet mee te belasten."
Het gevolg is dat alleen particuliere ateliers en galeries dit jaar in het 'rondje' zijn opgenomen, wat heeft geleid tot elf locaties, verspreid over de hele gemeente Achtkarspelen. Alle informatie over de route en de deelnemende kunstenaars is te vinden op de website www.keunstkrite.nl en ook te vinden in het magazine dat op veel plaatsen in de gemeente wordt verspreid, onder andere via de 24 deelnemende kunstenaars.

Zowel in het magazine (ook op de website te vinden) als tijdens de presentatie in paviljoen MeM viel op, dat veel van de kunstenaars zich door de natuur laten inspireren en niet in het minst door het Wad. Veel van hen werken bovendien met natuurlijke materialen. Karenza Duiverman is daarop een uitzondering. Zij werkt vooral met gebruikt bestek en soms ook met oud ijzer. "Ik heb geen nieuw materiaal nodig om mooie kunst te maken", zei ze zondagmiddag, als laatste in de rij van kunstenaars die kort iets over hun werk vertelden en daar ook een voorbeeld van lieten zien.
Enkele voorbeelden van andere presentaties van zondag: Mascha de Lange (fotografie): “Het verhaal van het leven is onlosmakelijk verbonden met dat van de dood.” Suzan Bosch maakte onder andere een 'schilderij' van de aarde met rabarber als materiaal. Anneke Verstegen laat zich inspireren door haar eigen (ouder wordend) lijf. Antje Schaap werkt met keramiek en laat zich elke keer verrassen door het resultaat. Fokje Pol schildert vooral dieren. Tamme Hoekstra heeft een heel eigen(zinnige) druktechniek ontwikkeld, een soort steendruk, geïnspireerd door de offset-techniek.

Er is dit jaar ook weer een fotowedstrijd. Er zijn ruim 500 foto's ingestuurd. De deelnemers ontvangen 6 september de uitslag. Op 26 september wordt een expositie van de winnende foto's geopend in Galerie Tamme Hoekstra in Surhuisterveen.