Ruurd Wiersma beschilderde bijna alles in huis, zo ook deze schoenen.
Ruurd Wiersma beschilderde bijna alles in huis, zo ook deze schoenen. Foto: Actief Media

Bestuur Ruurd Wiersma Hûs zoekt hulp

BURDAARD - Het bestuur van het Ruurd Wiersma Hûs in Burdaard zoekt versterking in de persoon van een nieuw bestuurslid. "Dan hawwe wy wer fiif bestjoersleden. Dat is foldwaande", vindt voorzitter Sybren van Tuinen.

Tussen half maart en half juni was het museum gesloten vanwege het coronavirus. Sindsdien is het weer open, van dinsdag tot en met zondag van één tot drie uur 's middags, met hooguit vier personen tegelijk. Die dienen zich van tevoren aan te melden via de website van het Ruurd Wiersma Hûs.
Alles wat door Ruurd Wiersma geschilderd is in zijn bekende, naïeve stijl, is sinds vorig jaar september digitaal op foto's vastgelegd en beschreven. Vorig jaar zijn ook circa 120 dia's en andere documenten in ontvangst genomen, afkomstig van het Amsterdamse echtpaar Kloos. De heer Kloos had in mei 1977 een interview met Wiersma. Dit is vastgelegd op een cassettebandje en behoort nu ook tot de collectie van het museum. Onlangs kreeg het museum een schilderij, gemaakt door Ruurd Wiersma, cadeau "út de omkriten fan Rotterdam", aldus Van Tuinen. En momenteel loopt ook de actie van het Burdaarder bier, waar werk van Wiersma bij van pas komt.

Voormalig bestuurslid en 'omkesizzer' van wijlen Ruurd Wiersma, Uilke Wiersma uit Leeuwarden, vindt dat het huidige bestuur te weinig doet voor het museum. "Der wurdt fierstente min reklame makke foar it museum", is de kern van zijn kritiek. Voorzitter Sybren van Tuinen wil hier niet op reageren.