Fierljeppers Helmholt en Hulder springen moeizaam in topklasse van dit seizoen

WINSUM - De beste fierljeppers uit de Friese wouden, Bart Helmholt (Noardburgum) en Age Hulder (Burgum), lijken steeds minder kans te maken op de klassementsoverwinning in de topklasse dit seizoen.

Helmholt kwam in Winsum zaterdag niet verder dan 18,26 meter en twee natsprongen. De Noardburgumer staat 'over all' nog wel tweede, maar raakt geleidelijk verder achterop ten opzichte van Ysbrand Galama.
Hij moet eerder concurrentie vrezen van Nard Brandsma (Workum), die in Winsum in de voorronde al 19,71 meter sprong en in de finale verrassend winnaar werd met 21,07 meter. Hij versloeg plaatsgenoot Ysbrand Galama (20,89 meter). Feike Stellingwerf (Koudum, overgangsklasse) werd derde met 19,55 meter.
Hulder sprong zaterdag 18,74 meter; verder dan Helmholt, maar hij is in het klassement te ver achterop om nog bij de beste drie te komen. Blijven wellicht over de kansen op het Fries en Nederlands kampioenschap, zaterdag 5 september in Winsum en zaterdag 12 september in Burgum.

In de jongens topklasse kwam Arend Veenstra (Suirhuizum) tot 15,91 meter, goed voor de derde plaats achter winnaar Wytse Steensma (18,42 meter) uit Joure en Wisse Broekstra (18,16 meter) uit Tzummarum.
In de meisjes topklasse bleef Pytrix Westra uit Burgum met 12,90 meter buiten de prijzen. Bij de beste drie sprongen meer dan dertien meter, was winnares Inger Haanstra uit It Heidenskip met 13,88 meter veruit de beste was.