Waterpret op de Eeltsjemar, waar de klep van de vouwwagen zo nu en dan opengaat en een tent schaduw geeft.
Waterpret op de Eeltsjemar, waar de klep van de vouwwagen zo nu en dan opengaat en een tent schaduw geeft.

Ook komende vakantiedagen mooi weer verwacht

BURGUM - Terwijl bootjevaarders op het water zich hartstochtelijk beschermen tegen de zon met dakjes, hoeden en parasollen, is het langs lommerrijke waterkanten goed vertoeven.

Niets heerlijker voor de recreant dan zo nu en dan in het water te springen en verkoeling te ervaren tijdens de landelijke hittegolf die nu al een week duurt. Ook de komende dagen worden nog volop zomerse temperaturen verwacht, al wordt er ook een enkele (onweers)bui voorspeld. Heerlijk weer voor de vakantiegangers, waarvan er momenteel heel veel in de regio zijn, volgens campingeigenaren en aanbieders van Bêd & Brochje-locaties.

Bij langdurig hoge temperaturen is het zaak op te letten of er blauwalg in het water zit. Water dat stil staat en warmer wordt dan 20 graden is weldadig voor blauwalg dat zich dan razendsnel kan vermeerderen en giftig wordt. Zwemmers ruiken het vaak wel: "Drijft hier een dode vis?" vragen ze zich af. "Nee, blauwalg." Water dat iemand binnen krijgt, kan buikkramp, braken en diarree veroorzaken.
De kwaliteit van het zwemwater in de regio wordt gecontroleerd door de overheid. Op de website www.zwemwater.nl kun je zien wat de meetresultaten zijn.

Bij het zwemmersplak in Eastermar en het strand bij paviljoen De Leijen wordt de kwaliteit van het water op basis van voorgaande jaren op de site als onvoldoende bestempeld. Voor een aantal zwemlocaties in het Lauwersmeer en voor het zwemwater aan de zuidzijde van de Grote Wielen is een waarschuwing afgegeven.
Bij de Kleine Wielen (Groene Ster), de Blauwe Hoek (Jistrum), Klein Zwitserland (camping Burgumer Mar), Eeltsjemar (Rinsumageast) en het zwemstrand bij Oostmahorn kan prima gezwommen worden.

Jongeren uit Garyp en Earnewâld zijn op weg naar goed zeilwater in de Alde Feanen.
Roeiers van roeivereniging De Dragt varen langs jachthaven de Drait in Drachten.
José uit Readtsjerk zit relaxed te vissen in de dorpshaven.
Vanaf het Bûtenfjild op naar Mûnein.
Een skijetter profiteert van het ruime wateroppervlakte van de voormalige zandwinput bij Rinsumageast.