De onderzoekswagen voor het bevolkingsonderzoek rijdt de
komende maanden door Noordoost-Friesland.
De onderzoekswagen voor het bevolkingsonderzoek rijdt de komende maanden door Noordoost-Friesland. Foto: Ingezonden

”Je weet waar je het voor doet”

KOLLUM - “Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet.” Anneke Schouten is 58 jaar en doet al sinds haar 50ste jaar mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om de twee jaar laat zij borstfoto’s maken in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord.

Een op de acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen. Het bevolkingsonderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien op borstkanker wijzen. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de vorige. Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker.

Vanaf 18 augustus kunnen vrouwen uit Noardeast-Fryslân van 50-75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks borstonderzoek. De onderzoekswagen is tot begin september te vinden in Kollum. Daarna verhuist de wagen naar Burum, medio september naar Ternaard, eind september Metslawier, begin oktober Holwerd, en medio oktober Dokkum. www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.