Een meteoor met staart.
Een meteoor met staart. Foto: Ingezonden

'Vallende sterren' op of rond 12 augustus

BURGUM - Meteoren - ‘vallende sterren’ - zijn meestal resten van passerende kometen: stof, gruis en brokjes ruimtemateriaal, dat door de zwaartekracht van moeder Aarde met enorme snelheid de atmosfeer binnendringt en op grote hoogte door wrijvingshitte verbrandt.

Wat we er van zien, zijn snelle vuurstrepen en (soms) nalichtende sporen. Rond 12 augustus lijken die meteoren vanuit één punt aan de hemel te komen. Op de website van Observeum vind je een sterrenkaartje met de radiant, aangegeven met de oranje letter R, hoog in het noordoosten. Helaas is dit jaar het hoogtepunt ver na middernacht en blijft het Observeum in Burgum deze nacht gesloten.
Maar niet getreurd: meteoren kijken, kan ook vanuit je donkere achtertuin. De Perseïdenzwerm verschijnt niet alleen op 12 augustus, maar ook in de tien nachten ervoor en na het maximum. Wel is dan het aantal zichtbare meteoren kleiner. De snelheid van de Perseïden is ruim 200.000 km per uur! Het blote oog volstaat. Een ligstoel en warme kleding kunnen helpen!