Siebrech Bergsma van Sinkel,  Warmoltstrjitte  24 in Harkema, is één van de enthousiaste deelnemers aan de nieuwe winkeltjesroute De Wouden.
Siebrech Bergsma van Sinkel, Warmoltstrjitte 24 in Harkema, is één van de enthousiaste deelnemers aan de nieuwe winkeltjesroute De Wouden. Foto: Actief Media

Nieuwe winkeltjesroute voor De Wouden e.o.

HARKEMA - De Wouden en omstreken heeft nu een eigen winkeltjesroute: iedere eerste zaterdag van de maand openen zestien locaties hun deuren. Aanstaande zaterdag voor de eerste keer.

Sommige van deze winkeltjes zijn normaal gesproken dagelijks open, andere hebben beperkte openingstijden en zijn één dag tot een paar dagen per week geopend. De ondernemers hebben nu afgesproken, ten gunste van een leuke winkeltjesroute, gezamenlijk óók op de eerste zaterdag van de maand open te gaan, van 10.00 tot 17.00 uur.
"De locaties worden dan zichtbaar gemaakt met een Friese of Nederlandse vlag bij de weg, en zo mogelijk met een toelichtend informatiebord", vertelt een van de initiatiefnemers, Tineke van der Veen. Ze is eigenaresse van Tineke's Brocante aan de Haadwei 156 in Damwâld. Dit winkeltje aan huis is tevens iedere vrijdag open.

De route kwam tot stand in samenwerking met Hermien Meijer, eigenaresse van Secondhandshop Foarinoar, gevestigd aan de Prakkenstrjitte 10 in Damwâld. Bij deze tweedehandswinkel voor het goede doel is ook een theetuin. "We hebben bij het samenstellen van de route gezorgd dat er ook diverse plekken zijn waar even gepauzeerd kan worden", vertelt Tineke van der Veen.

Uiteindelijk kreeg de winkeltjesroute De Wouden zestien locaties, stuk voor stuk verrassende plekjes waarvan een aantal zeker onbekend bij u zullen zijn. De route is 55 kilometer lang, maar hoeft niet op één dag te worden afgelegd. De gasten krijgen op iedere bezochte locatie een stempel. In het zestiende winkeltje dat wordt bezocht ontvang u een leuke attentie.

Routekaartjes zijn verkrijgbaar bij iedere deelnemer, onder andere bij de initiatiefnemers waarvan de adressen hierboven staan. De route voert langs kwekerijen (buitenplanten, kamerplanten, groente en fruit) en winkeltjes met brocante, woon-, cadeau- en kunstwinkels.

De locaties bevinden zich in Damwâld, Rinsumageast, Oentsjerk, Hurdegaryp, De Harkema, Burgum, De Westereen, Broeksterwâld en Driezum.