De Maismannetjes stellen hun gedichten ten toon.
De Maismannetjes stellen hun gedichten ten toon. Foto: Ingezonden

De Maismannetjes keren terug

DE TIKE – Inwoners van de gemeente Smallingerland houden op cultureel gebied hun adem in: voormalig gemeentedichter Andries Jelle de Jong heeft bekendgemaakt dat zijn poëtische Maismannetjes een dezer dagen terugkeren van Planeet Mais en ergens binnen de gemeentegrenzen hun poëtische plek zullen vinden in de maisvelden.

Doken de geel gespoten paspoppen met hun manshoge maiskolven vol gedichten vorig jaar begin augustus voor het eerst op in zijn woonplaats De Tike, dit jaar landen De Maismannetjes met hun maisgele maisjes plus maiskids op in een ánder maisveld binnen de gemeente Smallingerland. Waar dan? Dat wil Andries Jelle de Jong (42), gemeentedichter 2017-2018 van Drachten en de bijbehorende dertien dorpen, nog niet prijsgeven. “Het is ieder jaar een verrassing in welk maisveld de Maismannetjes hun gedichten komen tentoonstellen”, zegt De Jong. “Natuurlijk wel binnen de gemeente Smallingerland, want we doen het project samen. Ik kan alvast verklappen dat de negen Maismannetjes met hun reusachtige maiskolven vol kersverse gedichten op een nóg drukkere route komen te staan dan vorig jaar.”

Vanwege het coronavirus zal de ludieke, culturele, muzikale en smakelijke officiële opening in een kleine kring van genodigden plaatsvinden, maar zeker met de belangrijkste Friese pers erbij. Daarna is de buitenexpositie - die dus pas na de onthulling bekend wordt gemaakt - voor iedereen toegankelijk, mits geïnteresseerden de geldende coronamaatregelen in acht nemen. Er is op de nieuwe locatie ruime parkeergelegenheid en ook een uitstekende mogelijkheid om de gedichten op de voorgeschreven veilige afstand van elkaar te bekijken.