De schaapskudde verplaatst zich naar de Tussendijken in Burgum. Davy Kanter (links) en de Border Collie zorgen ervoor dat alles goed verloopt.
De schaapskudde verplaatst zich naar de Tussendijken in Burgum. Davy Kanter (links) en de Border Collie zorgen ervoor dat alles goed verloopt. Foto: Actief Media

Schaapskuddes grazen gemeentegronden af

BURGUM - De Schoonebeeker schapen van schaapskudde By de Han uit Lippenhuizen maken korte metten met onkruid en gras. Het bedrijf van Martin en Elsa Reitsma wordt door gemeenten en Wetterskip Fryslân ingehuurd om begrazingsprojecten uit te voeren.

Het begrazingsbedrijf is onder andere actief in de gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Heerenveen. Zo'n schaapskudde geeft een heel andere aanblik dan een machine, waarmee de grasvelden op steriele manier worden gemaaid. "Het Schoonebeker schaap is een sterk ras dat dicht bij de natuur staat. De schapen eten eerst het onkruid op, dat ze het liefste lusten. Daarna grazen ze het gras af. Het inzetten van schapen is een milieuvriendelijke methode, waardoor de biodiversiteit wordt vergroot en het gras er natuurlijk uit blijft zien", vertelt Martin Reitsma. De schapen kunnen tot zeven kilo per dag eten. "De schaapskuddes zorgen voor leefbaarheid in de wijken", voegt Reitsma eraan toe.

Op de foto is te zien dat de schapen vanaf het begrazingsgebied De Poel in Burgum naar het veld bij de Tussendijken lopen. Border Collies zorgen ervoor dat de kuddedieren bij elkaar blijven. "Ook op het terrein van het zonnepark van Engie rond de Burgumer centrale en het zonnepark in Garyp worden de schaapskuddes ingezet. De af te grazen gebieden worden opgedeeld, zodat de schapen steeds een stukje voor hun rekening nemen.

"De gemeenten zijn tevreden over deze vorm van beheer en onderhoud", zegt Reitsma. Hij is begonnen met 31 schapen. De populatie is door fokken inmiddels gegroeid naar 1200 schapen. "De schaapskuddes zijn van begin april tot het najaar buiten om de terreinen te begrazen. Daarna mogen de schapen zich weer opmaken voor het volgend voorjaar."