Met de drone 'Sarah' worden woninggebreken opgespoord.
Met de drone 'Sarah' worden woninggebreken opgespoord. Foto: Ingezonden

Inspectie WoonFriesland met drone

DRACHTEN - WoonFriesland inspecteert al haar huizen met de hypermoderne drone van Aeroscan. De Innovatieve drone ‘Sarah’ ziet meer en is snel, efficiënt en nauwkeurig.

De drone Sarah, van het Friese bedrijf Aeroscan, voert per 20 juli technische inspecties uit aan de buitenkant van de volledige woningvoorraad van WoonFriesland. Het sociaal verhuurbedrijf is de eerste woningcorporatie in Nederland die voor haar gehele bezit de staat van haar huizen op deze wijze inspecteert.

Sarah heeft een scherp oog: de innovatieve drone (een soort mini-helikopter) is uitgerust met een fotocamera met ultrahoge resolutie. Sarah kan snel een groot gebied in beeld brengen en verwerkt alle beelden supersnel en brengt dit jaar alle onderhoudsgegevens digitaal in kaart. De inzet van Sarah past bij de ambitie van het sociaal verhuurbedrijf om haar bezit zo compleet, efficiënt en geautomatiseerd mogelijk te inspecteren. De drone meet heel precies de benodigde gegevens van gevels, dakbedekking en kozijnen.

De data die Sarah waarneemt, worden omgezet in een digitale replica van de woning. Aan de hand hiervan kunnen inspecteurs van WoonFriesland de staat en kwaliteit van gevels en dergelijke bepalen. Hierdoor kunnen zij zaken als vocht, houtrot en warmteverlies in een vroeg stadium signaleren of zelfs voorkomen. Per 20 juli startte Sarah met de inspectie van maar liefst duizend huurwoningen van WoonFriesland. Na de eerste duizend woningen volgt dit jaar de rest van de woningvoorraad: in totaal inspecteert onder andere Sarah twintigduizend objecten van WoonFriesland.