Coördinator Gerben de Haan in De Kruidhof. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje van de tuinen.
Coördinator Gerben de Haan in De Kruidhof. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje van de tuinen. Foto: Allagonda Sienema

De Kruidhof in Buitenpost viert 90-jarig bestaan

BUITENPOST - Deze zomer bestaat De Kruidhof negentig jaar. Wat begon als een proeftuin voor groenten en fruit in 1930 groeide in de loop der jaren uit tot een prachtige botanische tuin met de grootste kruidencollectie van West Europa. Het jubileum wordt gevierd met diverse acties. Bezoekers van negentig jaar en ouder hebben het hele seizoen gratis toegang. Wie minimaal € 25,- besteedt in de verkooptuin krijgt een mooi gekleurde dahlia ter waarde van 5,95 gratis.

Sinds 1 juli is De Kruidhof weer open. Coördinator Gerben de Haan merkt dat de bezoekersstromen weer op gang komen. Volgens hem is De Kruidhof dan ook een ideale locatie voor een dagje uit met bijvoorbeeld het gezin. "Op bijna 4 hectare hebben wij 17 verschillende thematuinen. Veel planten staan nu in bloei. De oude gewassen zijn vaak een feest van herkenning voor 'pakes' en 'beppes', die hierover graag vertellen aan hun kleinkinderen. De jeugd kan het trollenpad lopen. Ze krijgen dan een rugzak mee met drinken, snoep, stoepkrijt en vragen. Ook is er een grote speeltuin."

De thematuinen hebben verschillende thema's. Zo is er de Geneeskrachtige Kruidentuin, de Keukenkruidentuin, de Muziektuin, de Meditatietuin, de Fruithof en er is zelfs een Beerenburgtuin. In alle tuinen staan voornamelijk inheemse planten. De Kruidhof heeft dan ook een belangrijke wetenschappelijke functie, legt De Haan uit. "Voor de Rijksuniversiteit Groningen kweken wij zuivere gewassen. Er staan hier 1500 verschillende kruiden. Dit is de grootste collectie van West Europa. Alle zaden hebben wij dubbel opgeslagen in twee verschillende databases die niet met elkaar verbonden zijn. Mocht een database verloren gaan bij bijvoorbeeld brand, dan hebben wij nog steeds alle zaden in de andere database."

De Haan wijst ook op de belangrijke maatschappelijk functie van De Kruidhof. "Er werken hier veel mensen vanuit een arbeidsre-integratieproject. Wij willen hun weer laten opbloeien, net als de planten."

De thematuinen, verkooptuin en winkel zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op: www.dekruidhof.nl/bezoekersinfo.