De tweede gedichtenbundel van Hinke Veenstra is nu al te koop.
De tweede gedichtenbundel van Hinke Veenstra is nu al te koop. Foto: Ingezonden

Nieuwe gedichtenbundel Hinke Veenstra

BURGUM - Op zaterdag 26 september presenteert Hinke Veenstra uit Drachten haar tweede gedichtenbundel: 'heit en ik'. De presentatie, met muzikale omlijsting, zal plaatsvinden in Glinstrastate Burgum.

In 'heit en ik' combineert Hinke eigen werk met dat van haar heit, Sipke Veenstra. Door haar meer te verdiepen in het werk van haar vader ontstond er in deze schrijffase gaandeweg het concept voor een 'petearbondel', waarin ze haar vader beter leerde kennen en meer waardeerde. Een vader-dochter relatie die door de 'papieren erfenis' verdere verdieping kreeg. Hinke Veenstra hierover:

"Een aantal jaren na het overlijden van heit kwam ik erachter hoe dicht onze gedichten soms bij elkaar liggen. Niet alleen in vorm, maar ook in sfeer en thematiek. En zo ging het idee voor deze 'petearbondel' steeds meer rijpen. Woorden, ideeën. Ja, werelden die met elkaar in gesprek raken, over grenzen van tijd en leven heen. Heit en ik. In gesprek. Hand in hand."

Het was voor Veenstra een uitdaging om zowel de overeenkomsten als de verschillen in beleving en taal samen te vatten en te bundelen. Er zijn in deze bundel van allebei 24 gedichten opgenomen. Op de middenpagina is een hommage te vinden aan Jehannes 'Kats' Veenstra, haar broer, die in 2018 overleed. Zowel Hinke als haar vader hadden een bijzondere band met hem.

Klank, kleur en vorm spelen een grote rol in het leven van Hinke Veenstra. Dit is niet alleen terug te vinden in haar gedichten en fotografie, maar ook in haar schilderijen. Hinke haar werk gaat over het zoeken naar de betekenis achter de dingen.

Een aantal bluesteksten van haar zijn op muziek gezet en te vinden op YouTube. Haar werk is een uiting van het intuïtieve, naïeve en pure kijken en beleven van de wereld. Haar fotografie stelt het dagelijkse leven centraal, maar geeft de toeschouwer daarin vaak een niet alledaagse invalshoek.

De bundel is te koop voor € 12,50 (exclusief verzendkosten) via hinkecato@hotmail.com, maar natuurlijk ook tijdens de presentatie. Van elke verkochte bundel gaat er € 1,50 naar het Bartiméus Fonds.

Bundelpresentatie 'heit en ik' | Zaterdag 26 september 2020 | 14.00 tot 17.00 uur Glinstrastate | Burgum | Gratis toegang

Klok Kruiskerk

BURGUM - De Stichting Behoud Monumenten in de gemeente Tytsjerksteradiel heeft haar luidklokken van de in hun bezit zijnde torens laten controleren. De klok van Ryptsjerk werd vorig jaar hersteld, en ook de klok van de Kruiskerk heeft reparatie nodig.

Tijdens de voorbereidingstijd zal de klok in overleg met Kerkrentmeesters PKN Burgum verminderd worden geluid. Het driemaal daags luiden zal tijdelijk vervallen. Het luiden op de zondagmorgen en tijdens begrafenissen zal nog wel plaatsvinden. Begin volgend jaar wordt de klok uit de toren genomen en verzonden naar een specialistisch klokkenherstelbedrijf.