Lezing vlasroute

METSLAWIER - Om de vlasroute Follow the Blue Line nóg leuker te maken houdt Gerhild van Rooij zondag 19 juli om 15.00 uur een lezing over vlas bij café Veldzicht in Metslawier. Dit vernieuwde café doet dit jaar voor het eerst mee en heeft tot nu toe heel wat bezoekers met lekkere vlaskoeken bij de koffie verblijd.

Cultuurpublicist en rasvertelster Gerhild van Rooij uit Aldtsjerk vertelt tijdens de powerpointlezing over Hannekemaaiers in linnen in It Bilt ('t Bildt). Zij verwijst hierbij naar de roman ‘De sunde fan Haitze Holwerda’ uit 1938 over Hannekemaaiers of poepen in It Bilt van schrijver Ulbe van Houten en kunstwerken van Ids Wiersma. Ook de herkomst, kleding en diverse werkzaamheden van deze gastarbeiders komen aan bod.

Gerhild van Rooij publiceerde een reeks artikelen over diverse aspecten van de geschiedenis van de Hannekemaaiers. Zij treedt regelmatig op als gastspreker over dit onderwerp, waaronder bij Tresoar, in het Fries Landbouwmuseum en voor diverse historische, literaire, kunst- of cultuurhistorische genootschappen.

De eerstvolgende ‘vlasdag’ is op zaterdag 18 juli vanaf 10.00 uur. De vlasbloemen zijn momenteel in bloei!
Meer informatie over de vlasroute: www.vlasroute.nl.