Bramenexpert Karst Meijer vond een bramensoort die hij nog nooit eerder had gezien.
Bramenexpert Karst Meijer vond een bramensoort die hij nog nooit eerder had gezien. Foto: Frank Dankmeijer/Wâldpyk

Onbekende bramensoort ontdekt tijdens bloei-excursie?

SURHUISTERVEEN - Traditioneel is de bloei-excursie de eerste actie van het Wâldpyk bramenfestijn Brommels!. Dit jaar heeft de excursie plaatsgevonden bij Maatschap Bloemhoff in Surhuisterveen. Wegens corona-maatregelen dit keer een digitale excursie op film. Met twee genodigden en de familie Bloemhoff struinde bramenexpert Karst Meijer langs de boomwallen. Hij vond 9 verschillende bramensoorten. Eentje had Meijer nog nooit gezien. Een nieuwe soort ontdekt?

De eerste bramensoort die Meijer vindt, is de Rubus gratus, de Aangename braam. De grote vruchten zijn heerlijk zoet van smaak. Later vindt hij de Rubus Drenthicus. Deze soort is in Drenthe ontdekt en was vooralsnog nooit buiten Drenthe gezien. Een andere soort die bij Bloemhoff bloeit, is de Rubus Frieslandicus. Deze braam is alleen gespot in de Noardlike Fryske Wâlden, een echte streekbraam dus. En dan vindt Meijer een onbekende soort. "Hij lijkt op de Rubus nemoralis, maar heeft een spitser blaadje en veel meer stekels. Als we hem vaker terug zien, kunnen we pas onderzoeken of dit echt een nieuwe soort is. En als dat zo blijkt te zijn, dan pas kunnen we hem een naam geven."

Tijdens Brommels! - 22 en 23 augustus - kan publiek het land bij Bloemhoff in, om gratis bramen te plukken. Ook op andere locaties in de Noardlike Fryske Wâlden is boerenland opengesteld voor bramenplukkers. Daarnaast is er tijdens het bramenfestijn met online activiteiten aandacht voor het thema
‘Natuerlik Ferskaat’ (biodiversiteit) en het nationaal landschap De Noardlike Fryske Wâlden.

Bekijk de excursie op film, gemaakt door Bram Bloemhoff, op brommelsfestijn.nl.