Lonny en Jelmer Kleinhuis voor de oude kunstmestloods in Oudega.
Lonny en Jelmer Kleinhuis voor de oude kunstmestloods in Oudega. Foto: Actief Media

Vier woningen in voormalige kunstmestloods

OUDEGA - B. en w. van Smallingerland willen meewerken aan het herbestemmen van de voormalige kunstmestloods aan de haven van Oudega (Sm). Bouwbedrijf Kleinhuis uit Oudega heeft de loods gekocht, om er vier woningen in te bouwen, en een vijfde woning er naast.

"Wy hechtsje oan it behâld fan histoaryske en byldbepalende, karakteristike gebouwen yn it doarp", zegt Lonny Kleinhuis namens het bouwbedrijf." In de loods worden vier huurwoningen gerealiseerd die geschikt zijn voor woningzoekenden uit het dorp. Er zijn momenteel weinig woningen beschikbaar voor starters, senioren en alleenwonenden. "Wy hawwe in wachtlist. Wy soene wol trije sokke projekten fol krije kinne", vertelt Lonny Kleinhuis. De woningen worden duurzaam, gasloos en energieneutraal gebouwd, is het plan van het bouwbedrijf.

De woningen zijn ontworpen door architect Lútzen Wijma, ook uit Oudega. Hij is eveneens betrokken bij het plan 'Oudega aan het water', waar de omvorming van de voormalige kunstmestloods deel van uitmaakt.

De gemeente Smallingerland had aanvankelijk een andere voorkeur: "Functioneel is een bedrijfsmatige invulling met commerciële functies die bijdragen aan de reuring in het havengebied wenselijk", staat bij de 'uitgangspunten' van het 'masterplan Oudega aan het water'. "Wanneer dit niet haalbaar is, dan is woningbouwontwikkeling een optie", voegt het college er aan toe.

B.. en w. van Smallingerland werken mee aan het plan van Kleinhuis. “Wy hoopje foar de ein fan dit jier te begjinnen", zegt Jelmer Kleinhuis. "De muorren fan de loads bliuwe stean, it asbest dak giet der ôf. Wy wolle de fjouwer wenten yn de loads sakje litte."