De laatste dag van Pietie Dijkstra (links) en Janny Kamsma  bij Consulatiebureau Burgum.
De laatste dag van Pietie Dijkstra (links) en Janny Kamsma bij Consulatiebureau Burgum. Foto: Actief Media

'Corona-afscheid' op consultatiebureau

BURGUM - Pietie Dijkstra en Janny Kamsma namen donderdag officieus afscheid van hun werk: het consultatiebureau in het Maxima-centrum in Burgum. Beiden gaan met pensoen na decennialange ervaring, eerst als wijk- en daarna als jeugdverpleegkundigen.

Pietie Dijkstra werkte binnen de grenzen van Tytsjerksteradiel, sinds 1983. Janny Kamsma heeft ook een paar jaar in Smallingerland gewerkt. Al snel kwam bij hen de nadruk op de zorg voor nul- tot vierjarigen, binnen de thuiszorg. Sinds 2009 viel hun werk onder de GGD en kwam ook de zorg voor vier- tot twaalfjarigen er bij.
Een andere verandering is volgens Janny Kamsma dat er nu meer dan vroeger aandacht is voor preventie: het voorkómen van (meer) problemen. Pietie Dijkstra: "En as der problemen binne, wurde dy faak komplekser." Kamsma reageert: "Mar by 99 persint fan de bern giet it goed!"

Problemen van een kind staan nooit los van de naaste omgeving. "As in bern bygelyks hiel drok is, kin dat mei komme troch relaasjespanningen, of skulden of in kombinaasje fan swierrichheden." Het vertrouwen dat je krijgt van de ouders, vindt Pietie Dijkstra een groot goed. Kamsma beaamt dit. De dames krijgen nog een officieel afscheid.