De rode beuk vertelt vanaf nu hoe belangrijk hij is voor mens en omgeving.
De rode beuk vertelt vanaf nu hoe belangrijk hij is voor mens en omgeving. Foto: Ingezonden

Tag je lievelingsboom met Actie #TreeTag

HURDEGARYP - Deze week krijgen veel bomen in Nederland een zogenaamde TreeTag: bijzondere bomen worden voorzien van duurzaam geproduceerde posters die vertellen hoe belangrijk de bomen zijn voor mens en maatschappij. Inwoners worden betrokken doordat zij hun eigen lievelingsboom kunnen ‘taggen’.

De posters zijn afkomstig van de organisaties Treeconomics en Pius Floris Boomverzorging. Met de actie #TreeTag willen zij bij een breed publiek aandacht vragen voor de meerwaarde van bomen. “Bomen zijn essentieel voor leefbare steden”, zegt Jan Willem de Groot, franchisemanager van Pius Floris Boomverzorging. “Zeker in het licht van klimaatverandering moeten we veel zuiniger zijn op de bomen die we hebben.”
Bewoners kunnen ook zelf hun eigen lievelingsboom voorzien van een TreeTag om de meerwaarde van bomen nog breder te verspreiden! Deze TreeTag is te bestellen via de website van Pius Floris Boomverzorging (www.piusfloris.nl).

Ook in de gemeente Tytsjerksteradiel zijn een aantal TreeTags geplaatst. Op een boom aan de Dokter Plasmanstraat in Hurdegarijp staat de volgende informatie vermeld. Ik ben een rode beuk met een stamdiameter van 145 cm. Ik ben 26 meter hoog en heb een bladoppervlak van 2.028 m2. Ik ben belangrijk want ik lever jaarlijks 52 dagen zuurstof voor 1 persoon. Ik houd jaarlijks 6.000 liter regenwater vast. Ik vang jaarlijks 2.042 gram luchtvervuiling en 12 kilogram CO2 af. Totaal heb ik 6.000 kilogram koolstof opgeslagen. Dit staat gelijk aan 202.018 autokilometers. Naast de rode beuk is er nog een boom in de gemeente voorzien van een TreeTag: een koningslinde ter hoogte van de Markt 10 in Bergum.