Bertus Onderwater van Steenhouwerij De Schreef uit 
Schouwerzijl en Angelien Coco Martin (kunstenares).
Bertus Onderwater van Steenhouwerij De Schreef uit Schouwerzijl en Angelien Coco Martin (kunstenares). Foto: Ingezonden

Willem Bartel van der Kooi terug in dorp

AUGUSTINUSGA - Na 252 jaar is Willem Bartel van der Kooi - in een bronzen versie -
terug in zijn geboortedorp. In 2018 vierde Augustinusga uitgebreid de tweehonderdvijftigste geboortedag van de volksvertegenwoordiger en kunstschilder tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018.

Er was onder andere een tentoonstelling waarin reproducties van Willem Bartel te zien waren en een theaterspektakel over zijn leven. Tijdens dit feestelijke jaar ontstond het idee om een bronzen beeld van Willem Bartel te laten maken. Zodoende werd Angelien Coco Martin uit Roden benaderd door leden van projectgroep Portraits & Paradise uit Augustinusga.

Angelien Coco Martin is gefascineerd door het portret. Zij schildert, boetseert en werkt in brons. Aan de hand van een aantal getekende (zelf-)portretten van Willem Bartel van der Kooi ging Angelien Coco Martin aan het werk. Op de linkerschouder van het beeld is de uitvergrote wilde zwaan uit de stempel van Van der Kooi aangebracht. Deze zwaan verwijst naar de eendenkooi in de Surhuizer Mieden welke zijn familie in bezit had.

De bronzen Willem Bartel kijkt vanaf zijn sokkel in de richting van zijn geliefde geboorteplaats Augustinusga. Bronsgieterij Flassh uit Balk heeft het beeld ambachtelijk in brons gegoten en Bertus Onderwater van Steenhouwerij de Schreef uit Schouwerzijl voorzag de Belgische hardstenen sokkel van de belettering. Tot slot hielp Firma Boom uit Augustinusga bij het oprichten van de zuil. Zo is vanuit een feestelijke stemming door vele mensen uit het dorp iets ontstaan en gerealiseerd. Het project is mede mogelijk gemaakt door gemeente Achtkarspelen.