Nutte Veenstra, Keimpe van der Meer en Jaap Wiegersma van de Fûgelwacht Burgum hangen nestkastjes op bij Om de Dobben onder toeziend oog van eigenaar Theunis Pietersma, docent Pro Dokkum Gerben van der Kooi en de leerlingen Germ Durk, Pieter en Johan.
Nutte Veenstra, Keimpe van der Meer en Jaap Wiegersma van de Fûgelwacht Burgum hangen nestkastjes op bij Om de Dobben onder toeziend oog van eigenaar Theunis Pietersma, docent Pro Dokkum Gerben van der Kooi en de leerlingen Germ Durk, Pieter en Johan. Foto: Actief Media

Fûgelwacht hangt nestkastjes bij Om de Dobben

BURGUM - Plak foar Elkenien wil stimuleren dat kinderen meer betrokken raken bij de natuur. Daarom liet de stichting vijfenveertig vogelhuisjes timmeren door leerlingen van Pro Dokkum. Ze zijn opgehangen op het natuurterrein bij brasserie Om de Dobben in Burgum.

De bestuursleden van Fûgelwacht Burgum gaan tweemaal per jaar samen met de jeugd de kastjes controleren. "Er volgen dit jaar nog twee leuke projecten voor kinderen", vertelt Theunis Pietersma.

Op 3 juli wordt er bij Om de Dobben een ontdekpad geopend over de maskerbij. Dit is een rugzakroute die start bij de brasserie. Wie de route loopt, leert allerlei over de wilde bijensoort, de maskerbij. "Wilde bijen dreigen te verdwijnen, daarom introduceren wij voor kinderen de maskerbende die veel gaat leren op deze ontdek-rugzakroute."

In het najaar wordt er een insectenwand gerealiseerd van twintig meter. Diverse scholen adopteren ieder twee meter. De leerlingen van die scholen bepalen zelf met welk materiaal ze de insectenwand gaan vullen. Ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga geeft advies. Verschillende materialen trekken verschillende insecten aan. De leerlingen onderhouden gedurende het schooljaar het stuk geadopteerde wand bij Om de Dobben.

Fûgelwacht Burgum is blij met de 45 nestkastjes die vrijdag werden opgehangen voor koolmezen, pimpelmezen, ringmussen, bonte en grauwe vliegenvangers, spreeuwen, roodborstjes, boomkruipers en gekraagde roodstaarten. "We hebben momenteel helemaal geen jeugdleden meer. Door jeugddagen te organiseren rondom deze nestkastjes hopen we dat we kinderen gaan interesseren voor vogels en vogelbescherming", zegt bestuurslid Nutte Veenstra.