Tytsjerksteradiel: naar vijf miljoen euro negatief

BURGUM - Zonder compensatie van de rijksoverheid stevent de gemeente Tytsjerksteradiel af op financieel verlies van ruim vijf miljoen euro dit jaar. Dit in plaats van een verlies van ruim anderhalf miljoen euro. De extra kosten zijn bijna geheel veroorzaakt door 'Haags' beleid.

Die kosten gaan vooral naar jeugdzorg (circa één miljoen euro extra) en de WMO-maatwerkvoorzieningen (circa 2,5 miljoen euro). Het college stelt voor de begroting 2020 hierop tussentijds aan te passen. De gemeenteraad besluit donderdag 25 juni. FNP-fractievoorzitter Piet Reitsma vindt het voorstel "te betiid" in het jaar en hoopt nog op meevallers.

Wethouder Tytsy Willemsma (FNP) bleek donderdag in de raadsvergadering kwaad. Zij vindt dat de rijksoverheid de extra kosten voor jeugdzorg en wmo moet vergoeden. Ze riep de raadsleden op via hun politieke kanalen hiervoor in Den Haag te lobbyën. Die toezegging kreeg ze van de meeste fractiewoordvoerders. Maar er was ook kritiek. "Is de gemeente nog wel in control?", vroeg Brigitta Scheepsma (GL). "Op 28 mei is er nog tot allerlei extra uitgaven besloten. En op 3 juni blijkt ineens dat we miljoenen extra tekort komen!" Wordt vervolgd.