Staten: doe meer voor regionale energie

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân dient zich meer dan tot nu toe in te zetten voor verduurzaming van de energievoorziening. Dat was kort gezegd de boodschap van diverse moties die woensdag in de Friese staten werden aangenomen. Gedeputeerde Sietske Poepjes beloofde dat ze eind deze maand waarschijnlijk een voorstel voor meer subsidiemogelijkheden gereed heeft.

Dan gaat het om een subsidie- en/of leningsregeling bovenop de bestaande rijks- en gemeentelijke subsidies en leningen. De Friese staten riepen woensdag op om stichtingen en verenigingen voor zulke regelingen in aanmerking te laten komen, met het oog op zogeheten dorpsmolens (windturbines van en voor een dorp).
Ook kleinschalige duurzame technieken moeten voor SDE++ subsidie in aanmerking komen, vinden de Friese staten. Een ander verzoek dat ruim werd gesteund was het ontwikkelen van een visie op de inzet van waterstof als buffer van energie-opslag.

Ook een motie van PvdA en CDA voor groen gas uit monovergisters met een lokale of regionale functie, "niet zijnde industriële vergisters", kreeg steun van een meerderheid. Fryslân dient ook meer inzet te tonen als het gaat om het opleiden van voldoende technici in de sector van de duurzame energie.

Twee moties over lobbyën voor kernenergie werden verworpen, evenals een motie van de VVD, waarin werd gevraagd projecten te stoppen, als er geen zicht is op voldoende distributie van de energiedoorvoer.