Financiële onzekerheid ook in Smallingerland

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland komt financieel niet 'boven Jan' met nog eens drie miljoen euro bezuinigen, zoals eind vorig jaar werd gedacht. Nu blijkt een 'herschikking' nodig te zijn van circa vijf miljoen euro, die misschien ook nog onvoldoende zal zijn.

Het college denkt bijvoorbeeld ruim twee miljoen euro te kunnen bezuinigen op de WMO, maar moet tegelijkertijd rekening houden met extra uitgaven voor de WMO-zorg. Ook de kosten voor uitvoeringsorganisatie Carins dreigen met 1,4 miljoen euro te stijgen.

Wethouder Sipke Hoekstra (VVD) van financiën vreest bovendien dat de nieuwe verdeling van de rijksgelden uit het Gemeentefonds ongunstig kan uitpakken voor plattelandsgemeenten. "Earder wie it sa dat it Ryk yn maaie al aardich wat dúdlikheid jûch. Mar wy moatte no foaral wachtsje op de septimbersirkulêre. Dêr komt de ûnwissichheid as gefolch fan de 'coronakrisis' noch boppe-op."

Burgers kunnen nog inspreken op dinsdag 23 juni vanaf 19.00 uur in de raadszaal. Dan graag van tevoren melden voor de 'Ronde Tafel', tel. 0512 – 581 234 of stuur een email naar griffie@smallingerland.nl. De gemeenteraad debatteert er dinsdag 30 juni over.