Jan Willem, Baukje en Gjalt Bouma aan een picknicktafel midden op de minicamping. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje.
Jan Willem, Baukje en Gjalt Bouma aan een picknicktafel midden op de minicamping. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje. Foto: Actief Media

Sanitaire voorzieningen op campings weer open

DROGEHAM - Sinds afgelopen maandag mogen de sanitaire voorzieningen op campings weer open. Jan Willem Bouma van minicamping Het Schuttersplek merkt dat door het besluit de reserveringen weer toenemen. "De tillefoan stiet noch net readgloeiend, mar de oanfragen komme no wer binnen."

Jan Willem vindt het dan ook "hartstikke moai" dat mensen weer van het toiletgebouw gebruik mogen maken. "Der binne in protte minsken dy't net op fakânsje koene of doarsten omdat de sanitêre foarsjennings net iepen wiene. Dizze meie no wer iepen, dêr binne wy hartstikke bliid mei."

De eigenaren van de diverse caravans op het kampeerterrein hebben zich niet laten tegenhouden door de coronamaatregelen. Zij zijn dan ook niet afhankelijk van de sanitaire voorzieningen van de minicamping. Toch bespeurt Jan Willem, die de camping samen met zijn ouders runt, ook bij kampeerders die wel eigen sanitaire voorzieningen hebben, voorzichtigheid. "Wy hawwe in hiel soad annulearringen hân, omdat minsken bang binne om op fakânsje te gean. En minsken dy't oars in pear wiken boeke, komme no in pear dagen."

De nuchtere familie Bouma kan goed relativeren. Vorige week had vader Gjalt een vaste gast uit Putten aan de telefoon. Hij vroeg zich af of hij wel naar de camping zou kunnen komen. "Dy man is hertpasjint. Ik sei: 'Man, bliuw thús, jo sûnens giet foar!"' Ook kwam er een telefoontje van een gast die contact had gehad met een mogelijk besmet persoon. Ook deze gast werd aangeraden thuis te blijven.

Op Het Schuttersplak wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo mag er maximaal één persoon tegelijk in het douchegedeelte van het
sanitairgebouw, met uitzondering van mensen die tot hetzelfde gezin behoren. De sanitaire voorzieningen worden meerdere keren per dag grondig gereinigd. Uiteraard moet men overal 1,5 meter afstand van elkaar houden, dus ook buiten bij de afwasplekken.

De campingondernemers begrijpen dat er maatregelen nodig zijn, maar vinden de regels soms wel wat willekeurig. Gjalt noemt diverse voorbeelden. "De toiletgebouwen yn havens mochten earder al wer iepen, de sanitêre foarsjennings op kampings noch net, wylst wy de boel hjir twa kear deis skjinmeitsje. Of sjoch nei it iepenbier ferfier. As ik mei in groep in bus by Dalstra hier om in dei fuort te gean, dan mei dizze net fol sitte. Hiert Arriva in bus by Dalstra foar needferfier, dan mei dyselde bus ynienen wól fol sitte!"

Voor de Bouma's is de camping niet de hoofdinkomstenbron. Zeven jaar geleden trokken Gjalt en Baukje in de boerderij. Zowel zij als zoon Jan Willem hadden geen boerenambities. Omdat Jan Willem een achtergrond in de toeristische sector heeft, ontstond het idee voor een minicamping. Hij heeft nu nog steeds een baan naast de camping. Hoewel de camping hobby is, blijft de gemiste omzet zuur. Jan Willem had gerekend op een mooi voorseizoen. "Mei Peaske, Pinkster en Himelfeart wie it prachtich waar. Normaal hie it hjir dan fol stien. Troch de coronamaatregels is it toch oars útfallen. Mar ja, der is neat oan te dwaan." De verwachting dat veel Nederlanders in eigen land vakantie vieren, stemt positief. "Wy hoopje op in moaie simmer, dat wy toch noch wat ynhelje kinne."
En anders is er volgend jaar weer een seizoen, hopelijk zonder coronamaatregelen. Vader Gjalt zegt: "Tsjin alle gasten sis ik: "Folgjend jier krije jo wer in krûp fan my."