Friezen in coronatijd: vertrouwen, verdriet en zorgen

LEEUWARDEN - Wat is de maatschappelijke impact van de coronacrisis in Fryslân? Het Fries Sociaal Planbureau (FSP) deed in april en mei 2020 onderzoek.

De belangrijkste conclusies: de sociale samenhang in Fryslân blijft onverminderd sterk en de inwoners van de provincie hebben meer vertrouwen gekregen in de zorg en de overheid. Er is veel verdriet onder mantelzorgers en met name zelfstandigen maken zich zorgen.

De crisisorganisatie van Veiligheidsregio Fryslân gaat de resultaten van het onderzoek gebruiken bij de verdere aanpak van de coronacrisis in Fryslân. “We weten nu hoe mensen het beleven en welke effecten het op hen heeft,” vertelt Saskia van den Broek, operationeel leider bij Veiligheidsregio Fryslân. “De crisis heeft mensen geraakt, daarnaast zien we ook positieve effecten."

Het FSP blijft onderzoek doen naar de maatschappelijke impact van de coronacrisis. “De situatie verandert constant en we zien inmiddels ook een soort ‘frustratie-fase’ optreden”, vertelt onderzoeker Visser. “Er hangt veel af van het gedrag en de houding van mensen. Het FSP deelt de paneluitkomsten met beleidsmakers, bestuurders en Veiligheidsregio Fryslân.