Klimaatweken 12 oktober - 6 november

DEN HAAG – Van 12 oktober tot en met 6 november dit jaar zijn de eerste 'Nationale Klimaatweken' van Nederland. Het thema is: 'Iedereen doet wat' (tegen verdere opwarming van het klimaat). Bovendien presenteert op vrijdag 30 oktober het kabinet de 'Klimaatnota'.

Ruim zeven op de tien Nederlanders maken zich zorgen over de klimaatverandering. "De uitstoot van te veel CO2 heeft grote gevolgen. Voor mens, natuur én onze leefomgeving", meldt het kabinet. "Bijdragen aan het minder snel opwarmen van het klimaat kan op veel manieren. Bijna de helft van de Nederlanders komt al in actie, maar 42 procent vindt dit nog lastig.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 in Nederland moet zijn gehalveerd. Om dit doel te bereiken, zetten veel Nederlanders al stappen. Zo hebben vier op de vijf Nederlanders spaar- of ledlampen in huis en is ruim driekwart van onze huizen voorzien van dubbel glas, HR-glas of HR++glas. Ook is bijna een kwart van de Nederlanders van plan om zonnepanelen te plaatsen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

'Aftrap' op 12 oktober

Op 12 oktober trapt minister Eric Wiebes tijdens een evenement van het klimaatplatform onder leiding van Ed Nijpels de Nationale Klimaatweken af. Vanaf dat moment laten onder andere gemeenten, bedrijven, waterschappen en natuur- en milieuverenigingen zien hoe zij hun steentje bijdragen aan een beter klimaat.