Directeur Eelke Hoekstra en juf Bea Lok.
Directeur Eelke Hoekstra en juf Bea Lok. Foto: Ingezonden

Afscheid juf Bea Lok en directeur Eelke Hoekstra

BURGUM - Schooljaar 2019-2020 was een jaar dat niet snel vergeten zal worden. Een schooljaar dat op de kop stond door het coronavirus. Het openbare leven kwam tot stilstand en basisscholen sloten voor twee maanden de deuren. Maar voor K.B.S. De Reinbôge in Burgum is het ook een jaar waarin twee vertrouwde gezichten afscheid zullen nemen.

Door: Ilja Dijk

Van krijtborden en stencilmachines waar je pikzwarte handen van kreeg naar Digiborden en Chromebooks. In 42 jaar is er heel wat veranderd op basisschool de Reinbôge, maar één ding is altijd hetzelfde gebleven: Juf Bea. “Ik hear hast by it meubilêr!”

De ambitie van Bea lag altijd al bij het werken met kinderen. Zodoende ging ze destijds naar de kleuterkweek, maar tijdens haar stage op een lagere school vond Bea haar passie pas echt. Ze ging naar de Pabo en vond, na drie maanden als kleuterjuf op Schiermonnikoog te hebben gewerkt, een baan op de Reinbôge. Vanaf toen was juf Bea niet meer weg te denken uit de wandelgangen van de Burgumer basisschool. Vastroesten deed Bea echter nooit, ze volgde vele modules, cursussen en bijscholingen om nieuwe inzichten te krijgen en bleef altijd zoeken naar mogelijkheden om door te kunnen groeien.

Naast het lesgeven is Bea altijd actief geweest als interne begeleider. Dat laatste wil ze blijven doen, maar vanaf volgend jaar op vrijwillige basis.

“Om bern dy’t fêstrinne of gjin selsfertrouwen haw, krekt dát triuwke te jaan, sadat se wer mei in glimk troch it libben kinne, dat is it moaiste wat der is!”
De eerste echte kennismaking van Eelke Hoekstra met het onderwijs was tijdens zijn militaire dienstplicht. Na de Pabo te hebben afgerond gaf hij les aan kinderen van beroepsmilitairen die in Duitsland woonden. Inmiddels werkt Eelke alweer bijna 39 jaar in het onderwijs, waarvan 25 jaar als directeur.

Eelke is zoals hij zelf zegt, “Altyd nijsgjirrich nei nije ûntwikkelingen.” Zo maakte hij ook kennis met het groepsdynamisch onderwijs, dat hij vier jaar terug op de Reinbôge introduceerde. De interesse vanuit andere scholen, zelfs vanuit België, bleek enorm en dat heeft Eelke doen besluiten om zijn carrière als directeur vaarwel te zeggen en aan de slag te gaan om andere scholen te kunnen begeleiden en verdere mogelijkheden te ontdekken.

'Kinderen in hun kracht zetten'

Als directeur heeft Eelke het altijd belangrijk gevonden om zichtbaar te zijn en kinderen in hun kracht te zetten. Zo gaat hij graag met kinderen in gesprek en zorgde de leerlingenraad die hij oprichtte ervoor dat er een langgekoesterde pannakooi op het plein kwam.
En dat is volgens Eelke het mooiste aan het onderwijs “Minsken helpe mei it ûntdekken fan mooglikheden, sadat se har ûntwikkelje kinne ien de rjochting dy’t se wolle.”