Marte van Santen.
Marte van Santen. Foto: Wout Jan Balhuizen

"Goed schrijven begint met vragen stellen"

BURGUM - Journalist en trainer Marte van Santen leeft van letters. "Iedereen kan beter leren schrijven."

"Schrijven lijkt zo makkelijk", zegt Marte van Santen (44) uit Burgum. "Je zet een paar zinnen achter elkaar en je hebt een verhaal. Maar iedereen die wel eens heeft geprobeerd om bijvoorbeeld een goede e-mail, brief, website of notitie te maken, weet hoe lastig dat is. Want hoe schrijf je een tekst die je aandacht grijpt? Die de boodschap glashelder overbrengt? Die je lezer uitleest en onthoudt? Dat is een vak apart."

Sinds 2006 werkt Marte als freelancejournalist voor onder andere de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Trouw, Margriet, Plus en Psychologie Magazine. Ze schrijft vooral veel en graag over gezondheid.
Of ze geen tips kon geven over hoe beter te schrijven, vroegen steeds meer mensen haar. Zo kreeg ze het idee om ook schrijftrainingen te gaan geven. Dat doet ze alweer tien jaar, incompany bij bedrijven en met open inschrijving voor particulieren. "Of je nu een artikel, een webtekst of een beleidsnota maakt, de principes zijn hetzelfde. Die leer ik mensen graag. Goed schrijven begint niet met een toetsenbord of een pen, maar met vragen stellen. Informatie verzamelen. Je in je lezer verplaatsen. En ja, dat geldt ook voor zoiets - ogenschijnlijk - simpels als een e-mail of een brief. Pas daarna kom je aan de tekst toe. Die bouw je logisch op. Direct en aansprekend. Zonder lange zinnen of vaktaal. Het zal je verbazen hoeveel méér je daarmee bereikt."

Interesse in schrijfhulp of een training? Kijk op letterleven.nl. Of mail naar marte@letterleven.nl.