Smallingerland: geld voor 'coronacrisis'

DRACHten - De gemeente Smallingerland legt dit jaar drie miljoen euro opzij vanwege de 'coronacrisis'. Daarvan moet twee miljoen in de komende maanden beschikbaar komen. Dit stellen b. en w. althans voor. De gemeenteraad is 30 juni aan zet.

De raad stelt dan de jaarrekening 2019 vast. Die sluit formeel met een netto positief resultaat van 7,79 miljoen euro. Maar dat is vertekenend, want dit is alleen mogelijk dankzij onttrekkingen aan de financiƫle reserves. Feitelijk ontving Smallingerland vorig jaar ruim 11,3 miljoen euro minder dan dat er werd uitgegeven. Dit is overigens wel aanzienlijk gunstiger dan de begroting liet zien, met een 'verlies' van ruim 33,6 miljoen euro. Toch zal er moeten worden doorgewerkt aan de 'herschikkingen' (bezuinigen, dan wel de inkomsten verhogen, dan wel beide), schrijft het college van b. en w. Het betreft nog drie miljoen euro.

Er is de eerste twee jaar van deze collegeperiode al veel bereikt, maar er moet ook nog veel gebeuren, meldt het huidige college. Dit vervolg moet worden uitgevoerd door een nieuw, zakelijk college, waar de komende weken een externe commissie mee bezig is.

"Pittige discussie"

De raad zal daarover het laatste woord krijgen. Dat geldt ook voor de herijking van het coalitie-akkoord van twee jaar geleden. "Dit zal leiden tot de raadsvisie voor de periode 2020-2022". Daarin moeten ook de resultaten van "een pittige discussie over de kerntaken" worden verwerkt, blijkt uit de Midtermreview (tussenbalans) van het huidige college.