De zwemlessen in MFC Het Spectrum in Burdaard, nu ook op
zaterdagmiddag, om de uitgevallen lessen in te halen.
De zwemlessen in MFC Het Spectrum in Burdaard, nu ook op zaterdagmiddag, om de uitgevallen lessen in te halen. Foto: Actief Media

Dorpshuizen mogen weer - een beetje - open

RAERD / BURDAARD / HURDEGARYP - De dorps- en buurthuizen mogen sinds dinsdag 2 juni weer - een beetje - open zijn. Maar lang niet alle dorps- en buurthuizen doen dit. Ze hebben veel vrijwilligers in de corona-risicoleeftijd (65-plus) en daarom doen ze voorzichtig.

Door Gerrit van der Meer

Doarpswurk, de Friese koepelorganisatie van dorps- en buurthuizen, heeft een enquête gehouden, waar ruim tachtig dorps- en buurthuizen in Friesland aan meededen. Eén van de conclusies van het rapport is dat veel dorps- en buurthuizen vrezen dat veel vrijwilligers na de zomervakantie nog niet meteen weer volop durven mee te draaien in het werk voor hun dorps- of buurthuis, uit vrees besmet te raken, dan wel anderen te besmetten.

"Jongere frijwilligers socht"

"It is yndie ôfwachtsjen", zegt beheerder Thomas van Wieren van MFC It Maskelyn in Hurdegaryp. "Wy wolle sowieso graach ferjonging fan ús frijwilligers, dus binne wy oan't werven foar nije, jongere frijwilligers." It Maskelyn is weer open, en veel activiteiten zijn weer begonnen. "Oerdeis is It Maskelyn beset mei skoalbern. Jûns gebeurt der noch net sa folle, op in inkele fergadering nei. Wy hâlde ús fansels oan de regel fan 1,5 meter ôfstân en fan maksimaal tritich minsken yn in seal."

In MFC Het Spectrum in Burdaard herkennen ze het probleem ook, dat veel vrijwilligers in de 'risicogroep' vallen. Als dorpshuis is het gebouw nog gesloten, maar het zwembad is wel weer in gebruik voor het leszwemmen. "Wij hebben lessen in te halen, dus vandaar dat ik nu ook leszwemmen op zaterdagen aanbied", vertelt
zwemlerares Anita van der Weide.
Er gelden nu extra regels: de kinderen moeten thuis al de zwemkleding aantrekken en daar warme kleding overheen. De ouders mogen niet mee naar binnen, ze moeten samen met de kinderen bij de buitendeur staan wachten tot de kinderen door de zwemjuf worden opgehaald. En het ophalen van de kinderen moet bij een andere deur, zodat éénrichtingverkeer in het gebouw ontstaat. De kinderen mogen zich in Het Spectrum niet verkleden.

Sinds 16 maart werden bijna alle dorps- en buurthuizen gesloten. Het sociale leven kwam nagenoeg stil komen te liggen. Dorps- en buurthuizen liepen en lopen inkomsten mis en maken zich zorgen over de toekomst. Hoewel geen dorps- of buurthuis gelijk is, zijn er wel enkele conclusies te trekken, meldt directeur Theo Andreae van Doarpswurk.

Bij overheid steun gevraagd

In de eerste plaats is er de zorg over en voor de vrijwilligers. Hopelijk zijn en blijven ze gezond en durven ze na de zomer terug te keren. Vooral de dorpshuizen die volledig op vrijwilligers draaien hebben het financieel moeilijk, vertelt Andreae. "Dy krije oant no ta gjin inkele fergoeding fan de oerheid. Der is lêstendeis al in moasje oannommen yn de Twadde Keamer, dat de oerheid hjir wat foar dwaan moat. Mar oft it regear dy moasje ek útfiert, is noch net wis. Dêrom klopje wy sa nedich ek oan by de provinsje Fryslân, om in berop te dwaan op in provinsjaal fûns."