Vijf miljoen euro tegen crisis

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân zet vijf miljoen euro extra in om bedrijven en organisaties te ondersteunen die getroffen zijn door de coronacrisis. Daarvan gaat een ton naar lokale media, in de vorm van teksten die lokale initiatieven van de mienskip steunen; dit zijn advertenties die de provincie betaalt.

Helemaal definitief zijn de plannen nog niet, want Provinciale Staten krijgen op woensdag 24 juni het laatste woord. Het debat gaat dan over het herstelpakket 'Lok op 1: No en Moarn'. Het extra geld is bedoeld als aanvullende noodhulp op de maatregelen van het Rijk en de al aangepaste provinciale regelingen. De brede welvaart en circulaire economie zijn de uitgangspunten van dit pakket met elf maatregelen.

Gedeputeerde Sander de Rouwe: “Na besluitvorming in Provinciale Staten op 24 juni, kunnen deze maatregelen nog in het tweede en derde kwartaal van 2020 uitgevoerd worden.”

Het geld wordt verdeeld over drie hoofdthema's: Stimulering arbeidsmarkt (1,1 miljoen), Stimulering innovatie (1,9 miljoen) en behoud van het vestigingsklimaat (2 miljoen), met in totaal elf maatregelen. Daar is de steun aan de lokale media er één van, met het kleinste bedrag: een ton.