Toutenburg is met de nieuwbouw helemaal toekomstbestendig.
Toutenburg is met de nieuwbouw helemaal toekomstbestendig. Foto: Menno de Boer

Nieuwbouw Toutenburg gereed: klaar voor de toekomst

NOARDBURGUM - Gisteren werd officieel de nieuwbouw van zorglocatie Toutenburg van Noorderbreedte in Noardburgum afgerond. Toen werd ook Het Boschhuis, het nieuwe ontmoetings- en behandelcentrum van Toutenburg, in gebruik genomen. Hiermee is de nieuwe zorglocatie officieel helemaal toekomstbestendig en wordt er afscheid genomen van de laatste oude gebouwen van het eerste verpleeghuis in Nederland.

De toekomstbestendige woonzorglocatie biedt de bewoners moderne zorgfaciliteiten en eigentijdse woningen. Naast de woonzorgunits die sinds eind 2019 in gebruik zijn, is er ook een werkgebouw It Talint waar de werk- en dagbesteding van de bewoners plaatsvindt. Op dinsdag 2 juni kwam daar Het Boschhuis bij. Dit is een modern ontmoetings- en behandelcentrum. In Het Boschhuis zijn de receptie, een winkeltje en diverse behandelruimtes voor onder anderen de arts, psycholoog, maatschappelijk werker, fysiotherapeut en tandarts. Verder zijn er twee ruimtes voor beeldende therapie en muziektherapie.

Het Boschhuis is verder vooral bedoeld voor de bewoners en naasten van Toutenburg. Bewoners kunnen elkaar in het nieuwe centrum ontmoeten, een praatje maken, koffiedrinken of bijvoorbeeld een spelletje doen. In het oude gebouw was ook een dergelijke ontmoetingsplek met de naam Het Boschhuis. Noorderbreedte is blij dat deze belangrijke faciliteit weer terug is en dat er gelukkig vanaf deze week ook weer onder strikte voorwaarden bezoek mogelijk is. Tot nu toe zijn er bij Toutenburg geen coronabesmettingen geweest. Dat is mede te danken aan de medewerking van alle naasten en vrijwilligers. Noorderbreedte snapt dat het moeilijk is dat men elkaar niet kan zien en hoopt dan ook dat Het Boschhuis over niet al te lange tijd weer bruist van de bezoekers. De officiële opening is vanwege corona doorgeschoven naar het voorjaar.

Na de oplevering van Het Boschhuis is Toutenburg nog niet helemaal klaar. Noorderbreedte wil nog een aantal puntjes op de i zetten door onder meer het terrein verder in te richten met kunstobjecten. Ook komt de klokkentoren terug die als enig onderdeel van het oude gebouw gespaard is gebleven. De klokkentoren krijgt een ereplek. Na de opening van Het Boschhuis wordt verder nog het laatste deel van de oudbouw gesloopt. Daarmee komt er een officieel eind aan het oude gebouw dat sinds 1959 het eerste verpleeghuis in Nederland was voor ouderen met dementie.

De nieuwbouw van Toutenburg begon in 2018. Sinds november 2019 wonen de bewoners van Toutenburg al naar tevredenheid in hun nieuwe woningen. Toutenburg heeft zes woonunits, die elk bestaan uit twee geschakelde groepswoningen. Elke groepswoning heeft tien bewoners die een eigen privéstudio hebben en een gezamenlijke buurtkamer waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Toutenburg biedt daarmee intramurale zorg aan 120 bewoners met het syndroom van Korsakov of gerontopsychiatrische problematiek. Toutenburg is als expertisecentrum voor Gerontopsychiatrie gecertificeerd met het Topcare-predicaat. Voor het syndroom van Korsakov wordt verwacht dit predicaat in november te behalen. Dat betekent dat Toutenburg op het gebied van wonen, zorg en behandeling het allerbeste biedt.

Ondertussen maken de bewoners al volop gebruik van het terrein. Bewoners die minder mobiel zijn, worden vervoerd met golfkarren. Dankzij Stichting Toutenburgfonds heeft Noorderbreedte er twee golfkarren voor zes personen bij gekregen. Een waardevolle gift die bijdraagt aan het welzijn van de bewoners.