Broedsucces zeearend in It Fryske Gea

EARNEWALD - Maar liefst drie zeearendkoppels hebben It Fryske Gea gevonden als vruchtbare broedplaats. Twee locaties waren al eerder bezet, maar de derde plek is nieuw. Totaal kent de kraamkamer van It Fryske Gea nu vijf zeearendjongen die binnenkort hun vleugels uitslaan.

Weidevogelcoördinator Sip Veensta is ‘grutsk’, want de zeearenden in de Alde Feanen hebben twee jongen. In 2017 brachten deze reusachtige roofvogels hier voor het eerst één jong groot, in 2018 twee jongen, in 2019 weer één jong en dit jaar zijn er weer twee jongen gespot op een nieuw nest. Sip houdt samen met vrijwilligers, maar ook omwonenden, de zeearenden al een tijdje in de gaten en nu weten ze het zeker. Er steken twee tevreden zeearendkopjes boven de nestrand uit op circa 17 meter hoogte. Het is ook niet zo gek, gezien de waterrijke omgeving. Het nest bevindt zich vlakbij de zomerpolder Labân in de Alde Feanen, waar het voor de zeearenden tafeltje-dek-je is. Het mannetje zit dagelijks op een paal bij het water en de jonge ganzen, vissen en meerkoeten zwemmen letterlijk voor zijn grote gele snavel langs. De goede waterkwaliteit, moerasnatuur, rust, maar ook prima visstand maken dat de zeearenden zich hier thuis voelen. ‘Dêr dogge we it foar as natuerorganisaasje’, aldus Sip Veenstra.

Dat de zeearend zich langzaamaan steeds meer koloniseert in Fryslân laat zich door de toenemende broedgevallen goed zien. Toch is het nog steeds een zeldzame en kwetsbare soort, die ook zo weer kan weggaan. It Fryske Gea is daarom extra voorzichtig met de locaties waar de roofvogels broeden. Het is nu wachten tot de zeearendjongen uitvliegen en zichzelf tonen aan het publiek. Dat deze joekels opvallen in het Friese landschap staat buiten kijf. Tot die tijd plaatst It Fryske Gea geregeld updates in haar nieuwsbrief en op haar social media kanalen.