“Sneltrein vaker stoppen in Buitenpost”

BUITENPOST – Niet alleen Plaatselijk Belang van Buitenpost, maar ook de gemeenteraad van Achtkarspelen is boos op de provincie Fryslân en vervoerbedrijf Arriva.

Aanleiding is het beluit van eind dit jaar drie sneltreinen per uur te laten rijden tussen Leeuwarden en Groningen, waarvan dan twee in Feanwâlden stoppen en één in Buitenpost. De raad vindt dat dit andersom moet, omdat in Buitenpost meer passagiers in- en uitstappen dan in Feanwâlden.

“Hjir sit mear achter", zei CDA-raadslid Jappie Zwaagstra geërgerd. Hij wees op de lobby van de (voormalige) organisatie ANNO voor Feanwâlden als toekomstig ‘transferium’ bij het treinstation aldaar. B. en w. van Achtkarspelen hebben zich volgens hem door de overige gemeenten en de provincie Fryslân als het ware laten overrulen.

Hij kreeg bijval van de hele raad, die donderdagavond opnieuw ‘digitaal’ was. GroenLinks-raadslid Tjitske Veenstra had even een iets ander geluid dan de overige woordvoerders. Zij pleitte nog even voor een extra maal stoppen in Zuidhorn, in plaats van Feanwâlden, ten behoeve van studenten uit Dokkum en omgeving die van Zuidhorn met snelbussen naar 'Zernike' (RUG) in Groningen reizen.

Wethouder Max de Haan zei dat het besluit van de provincie en Arriva als voldongen feit op tafel was gelegd. “It bêste dat wy der út sleept hawwe is dat der nei twa jier in evaluaasje komt op grûn fan de yn- en útstapsifers en der dan opnij besjoen wurdt oft it ek oars moat.”