De raad van Dantumadiel (archieffoto) mag nog haar oordeel geven over het plan van b. en w. minder met Noardeast-Fryslân samen te werken.
De raad van Dantumadiel (archieffoto) mag nog haar oordeel geven over het plan van b. en w. minder met Noardeast-Fryslân samen te werken. Foto: Actief Media

CDA: "College D'-diel bezig met ramkoers"

DAMWALD - Als de ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân deels weer wordt 'losgekoppeld', is dit slecht voor Dantumadiel. Dan slaat die gemeente een ramkoers in.

Dat stellen de raadsfracties CDA, VVD en FNP in de gemeenteraad. Zij brengen dit dinsdagavond 26 mei in tijdens de (digitale) raadsvergadering. B. en w. hebben gemeld dat ze de samenwerkikng op de terreinen ruimtelijke ordening en communicatie willen 'schrappen', oftewel: op die onderdelen de touwtjes weer, ook ambtelijk, in eigen hand willen nemen. Het college baseert zich een evaluatie die er geweest is.

De fractievoorzitters van FNP, VVD en CDA bekritiseren dit voornemen. "De jierrekken stiet foar de doar. Ik hie leaver hân dat wy úsop de finânsjes fan de gemeente rjochtsje", meldt Ferry van der Ploeg (FNP). "Het vertrouwen van de inwoners in het gemeentebestuur wordt geschaad", vindt Gerda Bos (VVD). CDA-fractievoorzitter Jan Jitse Visser spreekt van een "ramkoers" en roept op tot bemiddeling tussen beide gemeenten.

B. en w. van Dantumadiel zijn niet tevreden over een deel van de dienstverlening van de gezamenlijke ambtenaren met Noardeast-Fryslân. Met name op het gebied van de ruimtelijke ordening en de communicatie vindt het college van Dantumadiel, dat het beter is om deze taken vanaf volgend jaar zelf (weer) te doen.

Dantumadiel beschouwt deze onderdelen als knelpunten, op basis van een evaluatie van de (ambtelijke) samenwerking.
Noardeast-Fryslân "onderkent deze knelpunten. maar wil benadrukken dat dit past bij de ontwikkelfase van een organisatie in een pas gefuseerde gemeente én dat juist ook veel goed gegaan is."