Nieuw kunstgras Oentsjerk nog onzeker

OENTSJERK / BURGUM - In de Trynwâlden hopen de korfballers van de vereniging De Wâlden op een nieuw 'zand-ingestrooid' kunstgrasveld. De Stichting Beheerscommissie Sportcomplex Oentsjerk (SBSO) heeft de financiering op papier al bijna rond, maar redt het niet zonder financiële steun van de gemeente Tytsjerksteradiel.

Het gaat volgens SBSO om ongeveer twee ton, dat nog gevonden moet worden. SBSO schrijft een bedrijf te hebben gevonden dat het kunstgrasveld wil aanleggen én wil voorfinancieren. Maar dat geld moet - met rente - wel worden terugbetaald. SBSO stelt voor dat de gemeente de lening terugbetaalt en SBSO de rente.

B. en w. zijn in beginsel bereid er aan mee te werken, maar laten een definitief besluit over aan de raad. Die kan het plan afwegen binnen de Kadernota 2021 en de begroting 2021. Het college berekent dat de kosten van het aanleggen van het veld ongeveer 166.000 euro zijn (inclusief BTW). De kosten van 32.000 euro voor verlichting en dugouts telt de gemeente dan niet mee (moeten de sportverenigingen zelf zien te financieren).

Dat zou betekenen dat de wens van de korfballers, al meteen na de zomervakantie een nieuw kunstgrasveld te hebben, dan nog niet in vervulling is gegaan. Tenzij daar met een begrotingswijziging en een opdracht door de gemeente een oplossing voor wordt gevonden. Een ander alternatief is dat SBSO spoedig de opdracht geeft en de gemeente niet eerder dan 2026 begint met het afbetalen van de lening.