Er wordt gebruik gemaakt van de Veerkracht methodiek. Deze is ontwikkeld voor kinderen en hun ouders in stressvolle en/of onveilige situaties.
Er wordt gebruik gemaakt van de Veerkracht methodiek. Deze is ontwikkeld voor kinderen en hun ouders in stressvolle en/of onveilige situaties. Foto: Ingezonden

Zienn start met Veerkracht aan huis

BURGUM - Zienn start vanuit Crisisopvang Leek en Burgum met Veerkracht aan huis. De aanleiding hiervoor is dat spanningen in gezinnen kunnen toenemen nu veel mensen aan hun huis gekluisterd zijn. Voor kinderen kunnen onveilige situaties ontstaan. Met deze ambulante jeugdhulp wil de organisatie op tijd hulp bieden en daarmee voorkomen dat situaties escaleren.

Veerkracht aan huis is een vorm van ambulante jeugdhulp. Deze hulp wordt aangeboden in de gemeenten Westerkwartier, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Noardeast Fryslân en Dantumadiel. Het aanbod is bedoeld voor gezinnen met kind(eren) waar sprake is van ruzie thuis, een complexe scheiding of (dreiging van) een onveilige thuissituatie. Kinderen zijn zeer gevoelig voor spanningen in huis. Dat uit zich in angsten, gedragsproblemen, problemen op school of slaapproblemen. Samen met hen wil de organisatie een basis leggen voor (weer) een veilige thuissituatie.

Een begeleider van Zienn komt bij een gezin thuis om ouders en kinderen te ondersteunen. Zo wordt in de vertrouwde omgeving van het kind gewerkt aan een veilige thuissituatie.In tijden van het coronavirus wordt gewerkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Zo wordt van tevoren gevraagd of er gezondheidsklachten zijn bij het gezin, wordt er voldoende afstand gehouden en zonodig wordt er telefonisch gewerkt.

Zienn werkt systeemgericht. Alle gezinsleden worden betrokken bij de hulpverlening en er oog is voor hoe ze met elkaar omgaan. Indien nodig wordt samen gewerkt met andere organisaties zoals de lokale teams van de gemeente of andere zorgaanbieders. Gezinnen kunnen worden verwezen naar deze hulp door een wijk- of gebiedsteam, de huisarts of het CJG. Voor meer informatie zie www.zienn.nl.