Friezen verdeeld over energie en landschap

LEEUWARDEN - Ruim de helft van de Friezen vindt dat windturbines en zonnepanelen het Friese landschap niet mogen aantasten. Bijna de (andere) helft denkt dat die aantasting onvermijdelijk is.

Dat concludeert het Fries Sociaal Planbureau op basis van een enquête onder 2958 leden van het representatieve Panel Fryslân. Over de zogeheten energietransitie (van fossiel naar fossielvrij) en de klimaatverandering denken de Friezen meer eensgezind: 78 procent van de Friezen vindt het belangrijk klimaatverandering tegen te gaan.

Wel hebben veel Friezen vragen over de kosten, het tempo en het volgens hen nog ontbreken van goede alternatieven. Voor de lange termijn hebben ze behoefte aan (meer) kennis over de technische (on)mogelijkheden en de betaalbaarheid.

De Friezen hebben behoefte aan onafhankelijke adviezen van niet-commerciële deskundigen op het gebied van schone energie, blijkt ook uit de enquête en de in februari dit jaar gehouden 'focusgroepsgesprekken'. Het Planbureau adviseert met lokale en/of regionale verhalen de deelname van de Friezen aan de energietransitie te versterken.