De nieuwe centrummanager Douwe van Drogen op de Markt in Drachten.
De nieuwe centrummanager Douwe van Drogen op de Markt in Drachten. Foto: Actief Media

Centrummanager wil ondernemers vooruit helpen

DRACHTEN - Ondernemers in het Drachtster centrumgebied hebben het niet gemakkelijk en daar komt de coronacrisis nog eens bovenop, waarvan vooral de retail- en de horecasector last heeft. Werk aan de winkel dus voor Douwe van Drogen, de nieuwe centrummanager in Drachten. Wat in zijn visie nodig is, is de gouden driehoek Gemeente, Ondernemers (Ha&Ie) en Vastgoedeigenaren. De pas opgerichte Vereniging van Vastgoedeigenaren Drachten Centrum kan ondernemers ondersteunen.

"De vastgoedeigenaren, gemeente en centrumondernemers zetten zich in om het centrum leefbaar te houden", zegt Van Drogen. De nieuwe centrummanager gaf zijn raadslidmaatschap op om zich in te zetten voor de ondernemers in het centrum. Drachten heeft een winkelleegstand van ruim elf procent en dan zijn de effecten van de coronacrisis nog niet eens meegerekend.

De nieuwe vastgoedvereniging wil onder andere leegstand en verpaupering aanpakken. "De eigenaren van de 242 winkelpanden in het centrum zijn vooral kleinere vastgoedondernemers. De vereniging wordt breed gedragen, er hebben zich al veertig eigenaren hiervoor aangemeld", zegt Van Drogen. Vaak wordt gezegd dat de huren van de winkelpanden te hoog zijn voor de ondernemers, soms is dat ook zo, maar vaak ligt dat genuanceerder volgens Van Drogen. "Dat is voor iedere ondernemer verschillend. Het hangt vaak samen met de financiering van het verhuurde bedrijfspand door banken en voor sommige vastgoedeigenaren is de huur een aanvulling op het pensioen. Door enkele vastgoedeigenaren zijn inmiddels met ondernemers al afspraken gemaakt over oplossingen in deze moeilijke tijd, zoals huurverlaging". Inventiviteit is geboden, vindt Van Drogen. "Beleving en vertier is belangrijk in het centrum en daar horen meer bewoners bij. Nog altijd wordt de ruimte boven de winkels gebruikt voor opslag. De vastgoedeigenaars zouden die opslagruimte beter kunnen veranderen in woonruimte. Hierdoor krijgt de vastgoedeigenaar meer inkomsten, waardoor de huur van het winkelpand mogelijk verlaagd kan worden. Dat is weer gunstig voor de ondernemer, als zijn overhead te groot wordt, verdwijnt zijn verdienmodel."
Een groot deel van de centrumondernemers heeft nog geen eigen webshop en ook hierin moet toekomstgericht worden geïnvesteerd, vindt Van Drogen. "We streven ernaar dat alle ondernemers in het centrumgebied een webshop hebben. Inmiddels is het platform www.bezorgenindrachten.nl met een gratis bezorgdienst opgezet. We willen inwoners van Smallingerland stimuleren lokaal te kopen. De bezorgdienst, onder andere opgezet door onze ondernemersvereniging ha&ie, zorgt ervoor dat bestelde spullen worden afgeleverd."

De ondernemersvereniging wil verder dat leegstaande winkels in het centrum 'cosmetisch' worden opgewaardeerd, zodat de bezoekers niet tegen kale etalages aankijken. Van Drogen: "Dat kan met een sfeerafbeelding, maar ook door het vestigen van een pop-up store. Bij de provincie is hiervoor subsidie aangevraagd".

Het winkelgebied in het centrum moet verder compacter worden. "En kleinschalige detailhandel moet niet in de randgebieden worden geconcentreerd, zoals de Woonboulevard aan de Martin Luther Kingsingel. Kleine assortimenten passen niet in de volumineuze detailhandel en kunnen beter naar een centrumlocatie."