Vierde wethouder weg in 1,5 jaar

DRACHTEN - In anderhalf jaar is de vierde wethouder van Smallingerland opgestapt: Robert Bakker (voorheen ELP-lid) heeft het bijltje er maandag 11 mei bij neergelegd.

In februari botste ELP-fractievoorzitter Yntze de Vries met Bakker over de toekomst van het vliegveld van Drachten. In maart volgde tijdens het raadsdebat het keiharde oordeel van De Vries, dat hij geen enkele huidige wethouder terug wil in het toekomstige 'zakencollege'. Bakker heeft toen meteen zijn ELP-lidmaatschap opgezegd, schrijft hij in zijn afscheidsbrief. Daarin is hij lovend over de samenwerking binnen het college. Het wantrouwen van de ELP, in het bijzonder van fractievoorzitter, heeft hem op 11 mei alsnog doen besluiten ermee te stoppen. Zijn taken worden overgenomen door de overgebleven collegeleden. Naast burgemeester Jan Rijpstra zijn dat de wethouders Marjan Sijperda (ELP, Piet de Ruiter (GroenLinks en FNP) en Sipke Hoekstra (VVD).
De afgelopen 1,5 jaar gingen drie andere, vertrekkende wethouders Robert Bakker voor, achtereenvolgens: Roel Haverkort (PvdA) "om persoonlijke redenen", Eric ter Keurs (VVD), na een aanvaring met het ambtelijk apparaat en Cor Trompetter (PvdA, opvolger van Haverkort), over het sociaal domein. Intussen ligt het proces richting 'zaken-college' stil.