College: "Klimaatrobuust rioleringsplan"

BURGUM - De inwoners van Tytsjerksteradiel zijn het meest gebaat bij een zogeheten klimaatrobuust rioleringsplan. Dat kost bijna vier miljoen euro meer dan het (ruwweg) voortzetten van het huidige beleid, maar geeft meerwaarde wat betreft waterberging en klimaatrobuustheid.

Dat is kort samengevat de visie van b. en w. op de riolering in Tytsjerksteradiel. In het plan 'Wettersoarch' staan twee scenario's voor de jaren 2020-2025. Het 'B-scenario' komt ongeveer neer op het voortzetten van het bestaande beleid, maar met hogere kwaliteitseisen dan de afgelopen jaren. Toch zal met scenario B ('droech, skjin en sûn') een woonstraat "af en toe" blank komen te staan. "Maar de gemeente voorkomt schade. Het water loopt de woningen niet in."
Sloten en vijvers zijn in het B-scenario in staat "bij hoosbuien het overtollig hemelwater afdoende te bergen, vast te houden en af te voeren", "er is nauwelijks sprake van overlast." Dit B-scenario kost opgeteld in de jaren 2020-2025 ruim 14,7 miljoen euro.

Het C-scenario, 'Klimaatrobuust', kost ruim 18,5 miljoen euro. Dat levert extra capaciteit waterberging op. Bovendien helpt de gemeente de bewoners van Tytsjerksteradiel "gericht" met "vergroenen, afkoppelen en overige klimaatrobuuste maatregelen". Ook worden verbeteringen getroffen "aan bovengrond, riool en/of watergang om het openbaar gebied klimaatrobuuster te maken."

De gemeenteraad buigt zich hier dinsdagavond 19 mei opiniërend over en donderdag 28 mei waarschijnlijk besluitvormend.