Nieuwbouwwoningen in Burgum: de 
achterkant van de Burg. Steenhuisenlaan.
Nieuwbouwwoningen in Burgum: de achterkant van de Burg. Steenhuisenlaan. Foto: Actief Media

In N.O.-Fryslân proef met woningbouw

LEEUWARDEN - De gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân krijgen de komende tien jaar van de provincie Fryslân de kans meer zelf de regie te voeren bij de programmering van de woningbouw. Of in elk geval de komende vijf jaar, want dan volgt een evaluatie, voordat wordt verlengd met nog vijf jaar.

Elke gemeente houdt een eigen programmering, zegt wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA) van Tytsjerksteradiel. En Tytsjerksteradiel en Dantumadiel houden de eerder afgesproken 'extra' aantallen nieuwbouwwoningen van 150, respectievelijk 115. Dit als compensatie voor het meebetalen aan De Centrale As. Volgens wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA) zijn die 150 in eerste instantie voor uitbreiding van Burgum bestemd, maar niet uitsluitend. "Wy sjogge yn 't foarste plak nei Burgum, mar ek nei ferdieling oer de oare doarpen fan de gemeente. It giet hjir om nijbou yn de foarm fan útwreiding. Ik wol sa gau mooglik mei de doarpen yn gesprek, mar it coronafirus sit ús no wat dwars."

Wethouder Gerben Wiersma (CU) van Dantumadiel was al in gesprek met vertegenwoordigers van enkele dorpen: in Rinsumageast en Driezum zijn burgerinitiatieven gaande. Het project 'De Bosk fase 2' in Feanwâlden en 'Prikkebosk' in Damwâld zijn ook in beeld. "It oerlis mei de oare doarpen hoopje ik sa gau mooglik nei de fakânsje te hâlden."