Kabelnoord: "Geen glasvezel voor iedereen"

DOKKUM - Onder andere in de gemeente Noardeast-Fryslân, waar Kabelnoord (in Dokkum) gevestigd is, zal niet iedereen in het buitengebied die dat wil, glasvezelkabel kunnen krijgen. Dat schrijft Kabelnoord in een notitie die aan de betreffende gemeenten is gestuurd.

Het gaat om de zogeheten superwitte gebieden, die de hoogste financiële investeringen vergen om er glasvezel aan te kunnen leggen. De provincie Fryslân heeft hiervoor weliswaar vijf miljoen euro gereserveerd, maar wel met het idee dat dit geld later wordt benut. Maar door later alsnog aparte aansluitingen aan te leggen, zullen de kosten "nog vele malen hoger" worden, aldus Kabelnoord in de notitie. Daarom zou Kabelnoord het liefst zien dat de provincie de betreffende vijf miljoen euro versneld beschikbaar stelt. Gebeurt dit niet, dan zullen er wellicht belangstellenden voor glasvezelkabel teleurgesteld moeten worden. Dit zijn wellicht vooral agrarische bedrijven, "die vaak om snel internet zitten te springen."

Het probleem speelt niet alleen in Noardeast-Fryslân, maar ook in de gemeenten Leeuwarden, Waadhoeke, Harlingen en Heerenveen. Het speelde eerst ook in Dantumadiel, maar daar is een oplossing gevonden, staat in de notitie.