Eilering: "Geen 40 meter hoge reclame"

DRACHTEN - Oud-politicus Wim Eilering (CDA) uit Drachten, directeur van projectontwikkelingsbedrijf RetailPlan BV, verzet zich tegen de mogelijke komst van een reclame-object op veertig meter hoogte bij het Van der Valk-hotel in Drachten.

In een brief aan de gemeenteraad van 6 april stelt hij dat de reclamemast als onderdeel van het ontwerp-bestemmingsplan niet ruimtelijk onderbouwd is. Hij citeert b. en w.: "Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is dit punt bekeken en gezien de situering en hoogte is dit aspect stedenbouwkundig aanvaardbaar." Volgens Eilering worden hier "onwaarheden" verkondigd.

Hij stelt zelfs: "Dit is natuurlijk absoluut uit de lucht gegrepen. Welke stedenbouwkundige heeft dit dan bekeken? Welke tekeningen zijn daarvoor gebruikt? Hoe heeft die beoordeling plaatsgevonden? En tot slot: waarom staat dat dan niet in de ruimtelijke verantwoording in de toelichting op het bestemmingsplan?"

Eilering geeft telefonisch een toelichting: "In het ontwerp-bestemmingsplan is een illustratie opgenomen, met zo'n grote Toekan aan de gevel. Maar in de tekst staat, dat die ook op een mast van tien meter hoog kan komen. 'De hotel-eigenaren zijn misschien van plan dit nog aan te vragen'", kreeg Eilering als reactie van b. en w. Hij vindt het niet kunnen dat het college hier al vast de mogelijkheid voor schept. "En nog wel zonder dat er een ruimtelijke of een welstands-afweging plaats heeft gehad!"
Het bestemmingsplan wordt mogelijk binnenkort aan de raad voorgelegd.