Zwemmen mag weer, maar alleen op minimaal 1,5 meter afstand. (Archieffoto in De Welle).
Zwemmen mag weer, maar alleen op minimaal 1,5 meter afstand. (Archieffoto in De Welle). Foto: Kristan Boeree

Binnen zwemmen mag in beginsel weer

DRACHTEN - Met ingang van deze week mogen van de regering onder andere de zwembaden weer open. Dit geldt zowel voor de binnen- als buitenbaden. Maar de zwembadeigenaren, meestal de gemeenten, hebben voorbereidingstijd nodig.

Bovendien moeten medewerkers en zwemmers boven de 12 jaar minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dit laatste geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wel is er een aantal gedragsregels, opgesteld door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Daarin wordt opgeroepen thuis te blijven als je de afgelopen 24 uur (ook milde) verschijnselen had van neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts; als iemand in je huishouden koorts heeft (38 graden Celsius of meer), of als iemand in jouw huishouden de laatste zeven dagen positief is getest op het coronavirus.

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft al eerder een besluit genomen dat het buitenbad de Sawn Doarpen in Gytsjerk in ieder geval tot 1 juni 2020 dicht blijft. Het zwembad en sporthal van De Wetterstins zijn vooralsnog gesloten tot en met 20 mei. Wat de gedragsregels in de zwembaden betreft houdt de gemeente zich aan het protocol van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Dit protocol staat op de website van de NRZ.