Niet iedereen heeft een laadpaal dichtbij huis.
Niet iedereen heeft een laadpaal dichtbij huis. Foto: Pixabay

Friesland ongunstige provincie voor elektrische autobezitter

LEEUWARDEN - Friesland is, vergeleken met andere provincies, ongunstig voor automobilisten die elektrisch rijden. Friezen die met hun auto aangewezen zijn op publieke laadpalen, hebben relatief weinig gemeentelijke aanvraagopties en hoeven niet te rekenen op een laadpaal dichtbij huis. Dit en meer blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Vattenfall, dat onderzoek deed naar elektrisch rijden in Nederland.

Begin 2019 was er voor elke 2,2 elektrische auto’s een publiek laadpunt. Begin dit jaar was dit aantal toegenomen tot 3,9 elektrische auto’s per publiek laadpunt. Dit is mede het geval door de enorme groei in het aantal elektrische auto’s in 2019. Om elektrisch rijden in Friesland te stimuleren, bieden ‘slechts’ 5 van de 18 gemeenten (28 procent) hun inwoners de mogelijkheid om via de gemeentelijke website een openbare laadpaal aan te vragen. Dit is, van alle provincies, het laagste percentage. Landelijk is dit percentage fors hoger (gemiddeld 79 procent). Openbare laadpalen zijn bedoeld voor mensen die hun elektrische auto niet op hun privé terrein kunnen opladen, bijvoorbeeld wanneer zij geen garage of eigen oprit hebben.

Gemeenten streven ernaar dat men op een redelijke afstand van een laadpaal kan wonen en werken. Friesland kent, van alle provincies, gemiddeld de grootste loopafstand. De gemiddelde “maximale loopafstand” naar een laadpaal in Friesland is liefst 325 meter. Dit is, van alle provincies, de grootste afstand en 24 procent groter dan landelijk gemiddeld (262 meter).