Perspectief ‘na’ de crisis? Bouw mee

BURGUM - Een groep maatschappelijk betrokken initiatiefnemers organiseert een online brainstorm om stil te staan bij de crisis en vooruit te kijken naar de toekomst. De Vonketon is op 14 en 15 mei, online.

In deze allereerste noordelijke ‘Vonketon’ wordt gewerkt aan een beeld van de toekomst na de corona-crisis. Iedereen is welkom mee te doen. Van ondernemers, burger, wetenschappers, creatieven tot onderwijsmakers, studenten en beleidsmakers kunnen zich aanmelden.

Het doel van de Vonketon is om nieuwe uitdagingen en innovaties die in de crisis ontstaan zijn te plaatsen in een toekomstperspectief voor onze Noordelijke regio. Hoe kunnen we onze economie en onze maatschappij helpen herstellen zodat de regio zo eerlijk, duurzaam en circulair mogelijk wordt?

Met de Vonketon bouwen zeventien teams, bestaande uit maximaal acht personen, aan een nieuw verhaal over de toekomst van het Noorden. Elk team gaat aan de slag met een Sustainable Development Goal (SDG). De SDGs, de zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030, worden vertaald naar de regio. Om een paar voorbeelden te noemen: gaan we voor ons werk minder reizen omdat online conferencing een prima alternatief is? Wonen mensen in het Noorden en werken ze in de Randstad? Is de opleving van de ‘korte voedselketen’ een blijvend perspectief voor boeren en burgers? Is online lesgeven een deel-oplossing voor scholen?

De Vonketon vindt plaats in een online omgeving die makkelijk toegankelijk is waardoor ook mensen zonder ervaring kunnen deelnemen. De gezamenlijke start is om 9.00 uur op de donderdag en op vrijdag 15 mei wordt afgesloten met een ‘online’ vrijdag-middag-borrel om 16.30 uur. De Vonketon uitkomsten worden maandagavond 18 mei vanaf 19.30 via een livestream gepresenteerd. Aanmelden voor deze Vonketon kan via www.vonketon.org.