Ria Fokkinga geniet van de variatie die het modebeeld deze zomer heeft.
Ria Fokkinga geniet van de variatie die het modebeeld deze zomer heeft. Foto: Fokkinga Mode

Fokkinga Mode blij met ruime winkels: shoppen als leuk uitje

DROGEHAM – Ditmaal geen drukbezochte modeshow bij de start van het lenteseizoen. De winkels van Fokkinga Mode in Damwâld, Surhuisterveen en Drachten tonen de nieuwste mode. "Op anderhalve meter afstand en met de nodige desinfecterende gel in de nabijheid is ons kledingadvies onveranderd goed", zegt eigenaar Klaas Fokkinga bij het magazijn in Drogeham. Tot 23 mei is er een mooie voorjaarsactie: € 12.50 euro bij een minimale besteding van €49,95.

Frisse kleurtjes kenmerken deze zomer het modebeeld. Veel naturel kleuren worden gezien, zoals kaki en zand, maar ook veel fellere kleuren. "De mode is heel divers en wordt gecombineerd met denim," vertelt Fokkinga. "Er is echt voor ieder wat wils, zoals men gewend is bij Fokkinga Mode. De jonge en de oudere vrouw slaagt prima bij ons."

In alle winkels zijn de nodige maatregelen genomen die veilig winkelen mogelijk maken. Geluk bij een (corona-) ongeluk is dat de winkels van Fokkinga Mode altijd al ruim van opzet waren. "Door de indeling nog een beetje aan te passen, is er nu helemaal voldoende ruimte om afstand te houden." Klanten wordt bij binnenkomst gevraagd hun handen te desinfecteren met klaargezette handgel. Bij het geven van kledingadvies, is het momenteel niet de verkoopster die het scheef zittende truitje recht trekt, maar de klant zelf. Bij de kassa zit een doorzichtig spatscherm, om fysiek contact tot een minimum te beperken.

"We hebben de afgelopen weken relatief veel verkocht via Facebook," vertelt Fokkinga. "Maar de winkels waren al die tijd ook gewoon open. Online stijl- en kleuradvies geven, is onmogelijk. Het is echter wel hetgeen waarmee wij ons onderscheiden. Naar de winkel kom je ook voor sociale contacten, merken wij."
De boodschap van Mark Rutte 'Blijf thuis' is niet uitnodigend voor winkelbezoek. Fokkinga adviseert zijn klanten dan ook de andere boodschap die Rutte bij herhaling geeft: "Naar buiten gaan mag, en is zelfs aan te raden met het oog op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ga wel bij voorkeur alleen." Kleding shoppen kan een leuk, doelgericht uitje zijn. "In de winkel heerst een speciale sfeer. Het is rustiger en mensen hebben meer tijd", aldus Klaas Fokkinga. Voor wie graag gegarandeerd alleen is in de winkel, is er gelegenheid om een afspraak te maken buiten sluitingstijd om.
In Damwâld en Surhuisterveen gaan vanaf deze week de koopavonden op vrijdag ook weer van start. "Juist in de winkelcentra van de dorpen merk je dat het gewone leven weer vorm krijgt, met inachtneming van anderhalve meter afstand. Zo lopen ook de mensen Fokkinga Mode weer vaker binnen."

Fokkinga Mode | Conradi-Veenlandstraat 2, Damwâld | Zuiderbuurt 50, Drachten | De Kolk 3, Surhuisterveen