'Holwerd aan zee' gaat stug door

HOWERD - Het project 'Holwerd aan zee' hoopt donderdag 7 mei een nieuw 'hobbeltje' te nemen bij de voorbereiding en financiering van de eerste fase van dit ingrijpende project. Dan beslist de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân over een subsidie van een half miljoen euro.

In maart besloot het Waddenfonds 8,3 miljoen euro voor het project beschikbaar te stellen. Het Waddenfonds ziet kansen voor een betere visstand door het 'maken' van brak water, maar ook voor recreatie en toerisme en voor vernieuwing van de landbouw door zogeheten zilte teelt.

De provincie Fryslân heeft namens de betrokken partijen een 'onafhankelijk projectleider' benoemd. En er zijn acht werkgroepen bezig met de voorbereidingen voor even zoveel onderdelen van het plan: natuur; sluis, regelwerk en dijkversterking; landbouw en verzilting; recreatie en ruimtelijke ontwikkeling; grond en vastgoed; eigendom, beheer en onderhoud; financiën, vergunningen en voorbereiding van de aanbesteding en de achtste werkgroep houdt zich bezig met communicatie. Die werkgroep maakt een 'communicatiestrategie voor het gehele project', melden b. en w. aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân.

De raad vergadert 7 mei vanaf half acht opnieuw 'digitaal'. Dit is voor de buitenwacht toegankelijk via de website van de raad.

'Holwerd aan zee' is bedacht door een groepje inwoners van Holwerd. Het project kost miljoenen euro's, maar moet op termijn geld opleveren voor het dorp.